Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na zrúcanine hradu Revište sa stretnú majstri hrnčiarskeho remesla

Hrnčiar, ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Zámerom podujatia je priblížiť verejnosti hrnčiarske remeslo prostredníctvom hrnčiarskych dielní a ateliérov z viacerých kútov Slovenska.

Žarnovica 18. júna (TASR) – Na zrúcanine stredovekého hradu Revište neďaleko Žarnovice sa v sobotu (26. 6.) uskutoční prvý ročník podujatia Glgáč, v rámci ktorého sa stretnú viacerí majstri hrnčiarskeho remesla z rôznych kútov Slovenska. TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Podujatie dostalo svoj názov po pomenovaní typického hrnčiarskeho výrobku, krčahu, v regióne stredného Pohronia. „Idea zorganizovať na hrade Revište celodenné podujatie pre širokú verejnosť, prišla už v roku 2019. Plány nám prekazila pandémia. Teraz je už ale podujatie pripravené,“ potvrdila Žofia Buganová z oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron.

Zámerom podujatia je priblížiť verejnosti hrnčiarske remeslo prostredníctvom hrnčiarskych dielní a ateliérov z viacerých kútov Slovenska. Okrem remeselníkov z Banskobystrického kraja budú mať na hrade Revište svoje zastúpenie i hrnčiari zo západného Slovenska. Na podujatí sa tak predstaví tradičná ľubietovská keramika, keramika z Pukanca aj majolika z oblasti Modry.

Pre návštevníkov sú okrem ukážok pripravené aj tvorivé aktivity spojené s hrnčiarstvom ako napríklad práca na hrnčiarskom kruhu či maľovanie keramiky. Chýbať nebudú ani dobové scénky v podaní historickej skupiny, vystúpenie kaukliara, sokoliarov, dobovej hudby a tradičné komentované prehliadky hradu Revište.

Organizátori veria, že podujatie sa v budúcnosti stane tradičnou súčasťou ponuky regiónu v oblasti cestovného ruchu a dokáže prilákať návštevníkov zo širokého okolia. Na jeho príprave spolupracujú aj mesto Žarnovica a Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom, finančnú podporu poskytol Fond na podporu umenia.