Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zastávka na Zochovej ulici je už nová

Foto: TASR/Martin Bauman

Má nové lavičky, opravený prístrešok a na okenných tabuliach je zobrazená bratislavská panoráma. Potrhané plagáty a počarbané steny zmizli.

Bratislava 31. augusta (TASR) – S rekonštrukciou zastávky mestskej hromadnej dopravy na Zochovej ulici v Bratislave už skončili. Má nové lavičky, opravený prístrešok a na okenných tabuliach je zobrazená bratislavská panoráma. Potrhané plagáty a počarbané steny zmizli. Zastávku dnes spoločnosť J&T Real Estate symbolicky odovzdala mestu.

Renovácia zastávky v smere do Petržalky trvala tri týždne. Skôr, ako ju stihli kompletne dokončiť, ju opakovane popísali sprejeri a časti zastávky museli nanovo niekoľkokrát čistiť. Primátor Milan Ftáčnik a zástupca sponzora Pavel Pelikán ju preto dnes symbolicky natreli antigrafitovým náterom. "Verím, že Bratislavčania si ju budú chcieť takto udržať, že nebude mať taký osud, aby o dva týždne vyzerala tak, ako predtým. Aj verejné prostredie vychováva," povedal dnes pre médiá primátor.

Foto: TASR/Martin Bauman
Rekonštrukcia sa začala demontážou oceľových konštrukcií z prístrešku, opravili sa kamenné platne v jej spodnej časti, zrepasovalo sa osvetlenie. Spoločnosť osadila nové smetné koše, lavičky a zastávku vyčistila. Súčasťou prác bola aj sadová úprava okolia zastávky a maľovka oceľových prvkov. Zrejme najzaujímavejší dizajn dodali prístrešku okenné tabule. Sú na nich transparentné polepy bratislavských dominánt - Most SNP, Hrad i Dóm sv. Martina. V noci budú tabule podsvietené. "Nie je to žiadny zázrak, ale je to krok, ktorý nám pomôže Bratislavu skrášliť," uviedol Pelikán s tým, že spoločnosť chcela pomôcť tam, kde sa vyzná.

Práce začali neskôr


Oproti pôvodným plánom sa s prácami začalo o mesiac neskôr. Investor tvrdí, že bolo potrebné s magistrátom doladiť detaily zmluvy. Mesto išlo do projektu s privátnym partnerom, lebo samo na rekonštrukciu nemalo peniaze. Koľko však stála, investor prezradiť nechcel. Ide podľa neho o dar mestu, kde sa o peniazoch nehovorí.

Foto: TASR/Martin Bauman
Zastávka na Zochovej ulici je jedna z najvyťaženejších v hlavnom meste. Denne ju využívajú tisícky Bratislavčanov, je dôležitým prestupným miestom a v jej okolí sa pohybuje aj veľa zahraničných návštevníkov. Napriek tomu dosiaľ patrila k najzanedbanejším. V priebehu budúceho roka chce preto spoločnosť zrekonštruovať aj druhú časť podchodu v smere do centra.

Zastávka na Zochovej ulici už tretí projekt, ktorý mesto zrekonštruovalo s pomocou súkromníka. Nový podchod je na Trnavskom mýte aj Dolnozemskej ulici. Renovácia čaká aj Patrónku. "Našli sme ďalšiu spoločnosť, ktorá chce takto pomôcť," podotkol Ftáčnik. Kto to je zatiaľ prezradiť nechcel.