Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Zastupiteľstvo Trenčianskeho kraja nesúhlasí s rušením súdov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Župan vyjadril aj obavy, že ak sa zrušia tri okresné a krajský súd, dôjde aj k zrušeniu okresných prokuratúr a okresných riaditeľstiev Policajného zboru.

Trenčín 25. januára (TASR) – Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja nesúhlasí s návrhom reformy súdnej mapy. Nesúhlas na pondelkovom zasadnutí poslanci vyjadrili uznesením, ktoré chcú doručiť ministerke spravodlivosti, Súdnej rade SR a Národnej rade SR.

Podľa uznesenia poslanci nesúhlasia s rušením Krajského súdu Trenčín a okresných súdov v Považskej Bystrici, v Bánovciach nad Bebravou a v Partizánskom. Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku sídli napríklad Okresný súd Považská Bystrica v novej budove, do ktorej sa investovalo veľa finančných prostriedkov.

„Takto meniť súdnu mapu a prehádzať sudcov krížom-krážom podľa mňa nemá zmysel. Dôjde k ešte väčšiemu prehĺbeniu nedôvery voči súdnictvu, ktorá je už dnes druhá najvyššia v Európskej únii,“ skonštatoval Baška s tým, že pochybuje aj o ekonomickom efekte novej súdnej mapy. Súdy v Trenčíne, Považskej Bystrici, Bánovciach a Partizánskom majú podľa neho svoje opodstatnenie a históriu.

Baška vyjadril aj obavy, že ak sa zrušia tri okresné a krajský súd, dôjde aj k zrušeniu okresných prokuratúr a okresných riaditeľstiev Policajného zboru.