Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zastupiteľstvo Žilinského kraja odsúdilo vojenskú agresiu Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Diana Semanová

Kraj v uznesení vyzýva zástupcov Ruskej federácie, aby okamžite ukončili vojenské aktivity na Ukrajine a stiahli ozbrojené sily z jej územia.

Žilina 28. februára (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) prijali na pondelňajšom online rokovaní uznesenie, v ktorom odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie na Ukrajine. Zároveň schválili vyčlenenie 50.000 eur na riešenie situácie súvisiacej s vojnovým konfliktom na Ukrajine.

V uznesení ďalej podporili nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. "Zastupiteľstvo vyjadruje ukrajinskému národu, všetkým ženám, deťom a mužom, ktorých životy boli zasiahnuté touto neospravedlniteľnou agresiou, solidaritu a okamžitú pripravenosť pomôcť. Vyzýva zástupcov Ruskej federácie, aby okamžite ukončili vojenské aktivity na Ukrajine a stiahli ozbrojené sily z jej územia," uvádza sa v uznesení.

Ruskú federáciu poslanci v uznesení vyzvali na začatie rokovaní s Ukrajinou a členskými štátmi Európskej únie a NATO a k urýchlenému hľadaniu mierových riešení a ukončeniu konfliktu.