Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zatvorená zoo v Košiciach trpí výpadkom príjmov, získala 30.000 eur

Ilustačné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dôvodom sú nulové tržby od návštevníkov a hrozba nedostatku financií na nákup krmiva pre zvieratá.

Košice 4. apríla (TASR) – Na zabezpečenie prevádzky košickej zoologickej záhrady, ktorá pre pandémiu ochorenia COVID-19 ostáva naďalej zatvorená, poslalo mesto tento týždeň dodatočných 30.000 eur. Dôvodom sú nulové tržby od návštevníkov a hrozba nedostatku financií na nákup krmiva pre zvieratá. Informoval o tom magistrát mesta.

Zoo Košice bola v tomto roku pre verejnosť otvorená len sedem dní. V januári najprv jej brány zatvoril vírus vtáčej chrípky a od 12. februára pandémia COVID-19. Tento stav negatívne zasiahol aj do hospodárenia zoo, medziročný výpadok tržieb za prvý štvrťrok 2021 predstavuje sumu 31.000 eur. Napriek miernemu zlepšeniu epidemiologickej situácie zostáva termín otvorenia zoologických záhrad na Slovensku v nedohľadne. Mesto prispieva ročne na zoo sumou 1,5 milióna eur, ďalšie finančné prostriedky idú z rozpočtu na investície.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček označil zoo za pýchu mesta s obrovským potenciálom. "Bolo našou povinnosťou jej pomôcť v týchto ťažkých časoch. Robíme všetko pre to, aby mohla naďalej dôstojne fungovať. Snažíme sa aj s riaditeľom zoo presvedčiť štátne orgány, že pri zachovaní hygienických opatrení by pre návštevníkov mohol fungovať aspoň vonkajší areál," uviedol.

Denné prevádzkové náklady zoo sa podľa jej riaditeľa Ericha Kočnera pohybujú okolo 6500 eur. Pre pandémiu museli od začiatku roka zrušiť prímestský tábor pre deti počas jarných prázdnin, vzdelávacie programy pre školy a zastaviť prevádzku reštaurácie. V prípade, ak zoo zostane aj tento mesiac zatvorená, očakáva ďalší výpadok na tržbách vo výške až 50.000 eur. Mrzí ho, že štát nepripravil pre zatvorené zoologické záhrady na Slovensku systémové riešenie.

"V susednom Česku už štát zohľadnil potrebu refundácie časti strát vo výnosoch, ako aj príspevkov na náklady spojené s chovom vzácnych zvierat, u nás je, žiaľ, diametrálne odlišná situácia. Niekoľko desiatok návštevníkov počas pracovných dní, respektíve stoviek počas víkendov, nepredstavuje pri dodržiavaní hygienických opatrení a uzavretých pavilónoch o nič väčšie riziko ako účasť na bohoslužbách vo vonkajších priestoroch," tvrdí.

Ako informoval magistrát, každým ďalším dňom bez návštevníkov má košická zoo hlbšie do vrecka, hrozí pozastavenie akýchkoľvek rozvojových aktivít a boj o prežitie. Verejnosť môže podporiť zoo kúpou zvýhodnených permanentiek na obdobie po jej opätovnom otvorení. V ťažkých časoch koronakrízy môžu pomôcť aj adopcie zvierat, ktorými občania finančne prispievajú na kŕmenie a chov. Pripravujú sa tiež víkendové stravenky pre zvieratá. Verejnosť môže pomôcť aj poukázaním dvoch percent z daní či finančným príspevkom prostredníctvom novozaloženého združenia Natura ZOO Cassovia.