Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Záujem o cyklobusy z Košíc je veľký, ďalší pribudne na Tokaj

Na archívnej snímke nové cyklobusy v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Prvý cyklobus vypravili 3. júla a smeroval na Kojšovku. Cyklisti vystupovali prevažne na konečnej zastávke v Zlatej Idke.

Košice 27. augusta (TASR) – Fanúšikovia cykloturistiky môžu od septembra využiť víkendový cyklobus, ktorý bude premávať z Košíc do vinohradníckej oblasti Tokaj. Rozšíri tak ponuku doterajších letných cyklobusov smerujúcich na Gemer a Kojšovku. Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT). Cyklobus na Tokaj bude premávať každú sobotu v septembri a októbri a pôjde z košickej autobusovej stanice cez zastávky Slanec – Veľaty – Čerhov – Borša – Viničky – Streda nad Bodrogom a späť.

Cyklobusy, ktoré sú novinkou tohtoročnej sezóny, sa podľa KRT od začiatku spustenia tešia veľkému záujmu. „V rámci prvých šiestich prázdninových víkendov boli vypravené Cyklobusy na Gemer a Cyklobusy na Kojšovku, ktoré využilo zatiaľ viac ako 170 cyklistov. Tešíme sa, že záujem o cyklo prepravu a spoznávanie lokalít v našom kraji neustále stúpa,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Prvý cyklobus vypravili 3. júla a smeroval na Kojšovku. Cyklisti vystupovali prevažne na konečnej zastávke v Zlatej Idke. Odtiaľ sa na dvoch kolesách presúvali priamo na Kojšovku a z nej späť do Košíc cez hrebeňovku Volovských vrchov. Obľúbenou lokalitou bola podľa KRT aj Perlová dolina, cez ktorú cyklisti smerovali do Gelnice alebo Margecian, odkiaľ cestovali naspäť vlakom. Rodiny s malými deťmi štartovali svoje výlety prevažne z Hýľova cez Klatovianku a Girbeš. Počas horúcich dní bola lákadlom trasy aj možnosť osviežiť sa vo vodnej nádrži Bukovec.

Na archívnej snímke nové cyklobusy v Košiciach.
Foto: TASR - František Iván


Cyklobus na Gemer priblížil aj vzdialenejšie lokality regiónu, záujemcovia ho môžu využívať do konca septembra každú nedeľu. „Takmer 60 percent cyklistov, ktorí využili tento komfortný spôsob prepravy, si pre svoj výstup zvolilo Lipovník. Ten je strategickým východiskom pre cyklovýlety do údolia Čremošnej, kde mohli navštíviť zrekonštruovaný Andrássyovský mlyn v Kováčovej, husitský kostolík v Lúčke, alebo sa vydať náučným chodníkom v Drnave,“ priblížila výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. Náročnejšiu trasu z Dobšinskej ľadovej jaskyne cez Kopanecké sedlo absolvovalo 30 percent prepravených cyklistov.

Cyklobusy sú vybavené špeciálnym prívesom s kapacitou až 30 bicyklov. Bližšie informácie o ponuke sú na stránke https://vylety.kosiceregion.com/cyklobusom/.