Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Záujem o mestskú knižnicu v Brezne stúpa,ceny za knihy vysoko narástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

V horehronskej knižnici si čitatelia môžu požičať knihy, ktorých sa v policiach nachádza 52.313, dennú tlač a aj časopisy za symbolický ročný členský poplatok.

Brezno 26. marca (TASR) – Mestskú knižnicu v Brezne, ktorá poskytuje služby celej spádovej oblasti okresu, navštívilo vlani 9394 dospelých a 4273 detských čitateľov. Práve v marci, mesiaci knihy, eviduje vyššiu návštevnosť, vtedy žiakom základných a materských škôl ponúka rôzne besedy, tvorivé dielne a v posledný marcový deň aj podujatie Noc s Andersenom. Informovala o tom breznianska samospráva na svojom webe.

V horehronskej knižnici si čitatelia môžu požičať knihy, ktorých sa v policiach nachádza 52.313, dennú tlač a aj časopisy za symbolický ročný členský poplatok. "Ceny kníh vysoko narástli, preto zaznamenávame čoraz väčší záujem o knižničné služby zo strany nových čitateľov. Dobrou správou je, že ľudia neprestali čítať," zhodnotili pracovníci knižnice.

Nové knihy nakupujú z podporených projektov. V roku 2022 získali z Fondu na podporu umenia 3200 eur a zo zdrojov mesta Brezno 1856 eur. Niektorí ľudia knihy darujú aj bezodplatne, vďaka čomu pribudlo už 692 nových kníh.

Na úseku pre deti a mládež je najväčší záujem o rozprávky, dievčenské romány, dobrodružné a detektívne príbehy. Medzi dospelými sú zasa obľúbené detektívky prevažne od severských autorov a z krásnej literatúry najmä knihy od slovenských autoriek. Najmladší "čitateľ" sa narodil v roku 2021 a do knižnice prichádza s mamou, najstarším bol 93-ročný muž, ktorý nedávno zomrel.