Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Záujem o očkovanie detí od 5 do 11 rokov je v košickej nemocnici veľký

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Detská nemocnica pripomína, že malé deti sa stávajú cieľovou skupinou nastupujúceho variantu omikron, pričom očkovanie zostáva stále najsilnejšou zbraňou proti ochoreniu COVID-19.

Košice 10. januára (TASR) - Záujem o očkovanie detí vo veku od piatich do 11 rokov proti ochoreniu COVID-19 je v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) Košice veľký. TASR o tom za DFN informovala Jana Holubčíková.

V tomto očkovacom centre podávajú vakcínu pre uvedenú vekovú kategóriu od začiatku roka. Počas prvých dvoch januárových termínov si po ňu prišlo takmer 400 detí vo veku päť až 11 rokov. „Teší nás veľký záujem o očkovanie detí vo vekovej skupine päť až 11 rokov. Pre veľký záujem o očkovanie v tejto vekovej skupine sme pridali mimoriadne termíny. Vakcín máme dostatok,“ povedala riaditeľka DFN Jaroslava Feketeová.

Detská nemocnica pripomína, že malé deti sa stávajú cieľovou skupinou nastupujúceho variantu omikron, pričom očkovanie zostáva stále najsilnejšou zbraňou proti ochoreniu COVID-19 a chráni pred závažným priebehom infekcie. V uvedenej vekovej kategórii je deťom podaná špeciálna pediatrická vakcína.

Očkovacie centrum v DFN bolo otvorené vlani v septembri pre deti od 11 až 17 rokov a o mesiac nato aj pre rizikové deti vo veku päť až 11 rokov. Odvtedy bolo podaných viac ako 2000 vakcín. „Dosiaľ zaočkované deti v očkovacom centre DFN tolerujú vakcíny veľmi dobre,“ skonštatovala Feketeová.

Všetky termíny pre záujemcov o vakcináciu detí sú zverejnené na webovej stránke DFN. Očkovanie je realizované pod dohľadom pediatrov, potrebné sú dve dávky vakcíny Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech. Pri vakcinácii sa vyžaduje prítomnosť zákonného zástupcu.

Rodičia, ktorí majú záujem o očkovanie detí vo veku päť až 11 rokov, musia vykonať registráciu na portáli Národného centra zdravotníckych informácií www.nczisk.sk. DFN pripomína, že neregistrované päť- až 11-ročné deti nie je možné zaočkovať. Záujemcovia o vakcínu vo veku 11 až 17 rokov budú zaočkovaní aj bez registrácie.