Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Záverečné reči v prešovskej kauze úplatkov pokračujú koncom novembra

Na archívnej snímke bývalý hokejista a viceprimátor mesta Prešov René P. počas hlavného pojednávania v kauze prijímania úplatku pri rekonštrukcii jednej základnej školy z eurofondov na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 6. mája 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v roku 2020 obžalobu pôvodne na 12 osôb. Minimálne u štyroch hrozí trest 5 až 12 rokov nepodmienečne, ostatným podmienečné tresty, vrátane Reného P.

Banská Bystrica 8. novembra (TASR) – Záverečnými rečami pokračoval v pondelok popoludní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica proces s obžalovanými v kauze trestných činov poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev, machinácie pri verejnom obstarávaní a korupčných deliktov. Je medzi nimi aj bývalý hokejista a viceprimátor Prešova René P. a ako hlavný obžalovaný v nej figuruje Andrej S.

Piati obžalovaní predniesli svoju záverečnú reč, v ktorej tvrdili, že sú nevinní a nemali úmysel obohatiť sa. Detailne spochybňovali jednotlivé body obžaloby, poukázali na to, že na jej podanie neboli dôvody, prokuratúra údajne po šiestich rokoch vyšetrovania nepredložila relevantné dôkazy a spochybnili aj odposluchy, ktoré ich mali usvedčovať. Žiadny skutok sa podľa nich nestal a žiadali oslobodenie spod obžaloby.

Samosudca ŠTS odročil hlavné pojednávanie na záver novembra, keď budú pokračovať záverečné reči ďalších obžalovaných a očakáva sa aj vyhlásenie rozsudku.

Reného P. sa dotýka obžaloba len v jednom skutku a ten obvinenia z prijímania úplatku za intervenciu pri rekonštrukcii Základnej školy Májové námestie v Prešove odmieta. V celej kauze malo ísť o viaceré prípady získavania státisícových zákaziek stavebnej firmy, v ktorej mali figurovať obžalovaní.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v roku 2020 obžalobu pôvodne na 12 osôb. Minimálne u štyroch hrozí trest päť až 12 rokov nepodmienečne, ostatným podmienečné tresty, vrátane Reného P.