Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Košiciach získali ďalší prístroj pre pacientov s cystickou fibrózou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prístroj budú využívať pacienti s cystickou fibrózou počas hospitalizácie. Fyzioterapeuti na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení (FRO) ho zároveň využijú aj ambulantne.

Košice 6. decembra (TASR) – Centrum pre cystickú fibrózu Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice získalo ďalší prístroj, ktorý zjednoduší pacientom život. Je potrebný pri respiračnej fyzioterapii a má najnovšiu technológiu na odhlieňovanie dýchacích ciest. Ako informovala nemocnica, centru ho minulý týždeň odovzdala Slovenská asociácia cystickej fibrózy.

"Prístroj Simeox je dôležitý pri každodennej celoživotnej respiračnej fyzioterapii pacientov s cystickou fibrózou, ktorí vďaka nemu budú vedieť odhlieniť veľmi efektívnym spôsobom svoje pľúca a dýchacie cesty," vysvetlila predsedníčka Slovenskej asociácie cystickej fibrózy Katarína Štěpánková. Prístroj bol zakúpený vďaka eurofondovému projektu Modernizácia centier cystickej fibrózy v Košiciach a Ivano-Frankivsku z programu cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou.

Cystická fibróza je závažné dedičné zriedkavé multiorgánové ochorenie, ktoré skracuje dĺžku života a výrazne ovplyvňuje kvalitu a každodenný život pacienta. Nevyhnutná je každodenná liečba a starostlivosť spojená s užívaním liekov. Pacienti s cystickou fibrózou musia dennodenne niekoľkokrát podstupovať inhalovanie, rehabilitáciu a na trávenie užívajú pankreatické enzýmy. Pre nadmernú tvorbu veľmi hustých hlienov v dýchacích cestách je dôležité pravidelné odhlieňovanie. Hlieny by sa totiž zachytávali a množili by sa baktérie. "Tie spôsobujú permanentný chronický zápal, ktorý poškodzuje pľúca. Odstránenie týchto hlienov je neustály každodenný boj pacientov s cystickou fibrózou. Niekoľkokrát denne sa títo pacienti musia odhlieňovať a čím sú v tom úspešnejší, tým menej dochádza k zápalom pľúc. K tomu im teraz pomôže nový prístroj Simeox," uviedla Anna Feketeová, lekárka z Centra pre cystickú fibrózu nemocnice.

Prístroj budú využívať pacienti s cystickou fibrózou počas hospitalizácie. Fyzioterapeuti na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení (FRO) ho zároveň využijú aj ambulantne. Zaučia tiež rodičov, aby ho vedeli správne používať v domácom prostredí. Simeox však poslúži aj ďalším chronickým respiračným pacientom, u ktorých je sťažené odhlieňovanie.

"Celý liečebný proces detí s cystickou fibrózou zaberá veľkú časť dňa. Vďaka tomuto prístroju dôjde k skráteniu a zefektívneniu respiračnej fyzioterapie. Odhlieňovanie s prístrojom Simeox nezvyšuje únavu u pacienta, je veľmi dobre tolerované. S využitím nízkeho tlaku umožňuje účinné odstránenie hlienu z periférnych dýchacích ciest," konštatovala primárka FRO Katarína Šalamonová. Pacientom je prístroj hradený zo zdravotného poistenia.