Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Košickom kraji je zvýšený záujem o očkovanie

Na archívnej snímke predseda KSK Rastislav Trnka. Foto: TASR František Iván

Všetci si prajeme šťastné a zdravé Vianoce, preto sme sa pridali k tejto iniciatíve a zvýšili sme naše očkovacie kapacity, uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Košice 13. decembra (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) v posledných týždňoch eviduje zvýšený záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Kým v októbri zaočkovali 6400 ľudí, v novembri to bolo 30.600. Ako uvádza na svojej webovej stránke, zvýšil sa aj počet ľudí, ktorí prichádzajú na prvú dávku vakcíny. Počas víkendu podali vakcínu 1781 prvoočkovaným.

Kraj pripomína, že od soboty (11. 12.) je súčasťou celoslovenskej kampane Darujme si Vianoce, ktorú pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci so všetkými krajmi. „Všetci si prajeme šťastné a zdravé Vianoce, preto sme sa pridali k tejto iniciatíve a zvýšili sme naše očkovacie kapacity. Potrebu vakcinácie vysvetľujú aj známi východniari z oblasti medicíny, kultúry a športu v krátkych videách pod heslom Prosím, dajte sa zaočkovať,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že dosiahnutie vyššieho percenta zaočkovaných bude znamenať vyššiu šancu, že v nemocniciach skončí menej pacientov v kritickom stave.

KSK spustil aj vlastnú mobilizačnú kampaň v prospech očkovania pod názvom „Prosím“ a zvýšil počet miest výjazdového očkovania. Počas aktuálneho týždňa bude očkovať na približne 70 miestach. Očkovacie tímy vyrazia za imobilnými, za klientmi zariadení sociálnych služieb a očkovať sa budú aj v krajských veľkokapacitných centrách, očkovacom autobuse či v improvizovaných očkovacích kójach. „Výjazdový očkovací tím nájdu obyvatelia v Slanskej Hute, Markušovciach, Sejkove, Obišovciach, Kalši či Medzeve. Ambulancia na kolesách bude k dispozícii v Spišskej Novej Vsi, Sobranciach, Sečovciach, Krompachoch, Strážskom aj v Gelnici,“ uvádza kraj s tým, že už tradične bude očkovanie k dispozícii aj v košických nákupných centrách Atrium Optima, Aupark, Galéria, Tesco na Trolejbusovej ulici aj v mestskej časti Nad Jazerom. V Spišskej Novej Vsi funguje očkovacia kója v obchodnom stredisku Madaras a zaočkovať sa je možné aj v železničnej budove stanice Košice.

Počas oboch víkendových dní (18. - 19. 12.) bude opäť v prevádzke veľkokapacitné očkovacie centrum v Košiciach. V nedeľu bude otvorené aj očkovacie centrum v Michalovciach a v pondelok (20. 12.) bude k dispozícii vakcinačné centrum v Spišskej Novej Vsi.

Od spustenia očkovania podal KSK spolu viac ako 319.000 vakcín proti ochoreniu COVID-19, z toho vyše 66.000 výjazdovo. Detailný harmonogram očkovania je zverejnený na webovej stránke KSK.