Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

VIDEO: Na košickej pľúcnej klinike pribudol prístroj na odhlieňovanie

Na snímke pacient s novým prístrojom Simeox s najnovšou technológiou na odhlieňovanie dýchacích ciest na Klinike pneumológie a ftizeológie UNLP Košice (pľúcna klinika) v Košiciach 23. júna 2020. Foto: TASR - František Iván

Na Slovensku starostlivosť o pacientov s cystickou fibrózou poskytuje šesť zdravotníckych zariadení, v ktorých sú centrá cystickej fibrózy.

Košice 23. júna (TASR) – Prístroj na odhlieňovanie dýchacích ciest má pre pacientov k dispozícii centrum cystickej fibrózy na pľúcnej klinike Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. Dlhodobo jej ho zapožičala Slovenská asociácia cystickej fibrózy. Ako počas jeho utorkového odovzdávania a zaškoľovania personálu uviedla predsedníčka asociácie Katarína Štěpánková, prístroj pacientom s týmto ochorením výrazne pomáha.



Cystická fibróza spôsobuje genetický defekt a patologický hlien v pľúcach, v ktorom sa usádzajú baktérie a vzniká chronická infekcia. „Jednou z dôležitých súčastí každodennej celoživotnej liečby cystickej fibrózy je respiračná fyzioterapia, ktorej súčasťou je vyčistenie dýchacích ciest od tohto hlienu,“ uviedla s tým, že prístroj Simeox s najnovšou technológiou na odhlieňovanie stál 6600 eur a zakúpili ho prostredníctvom projektu cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou a jednej z nadácií. Podľa jej slov je takýchto prístrojov na Slovensku zatiaľ veľmi málo.

Podľa prednostu Kliniky pneumológie a ftizeológie UNLP Pavla Joppu uvedený prístroj skvapalňuje hustý hlien. „Zároveň ho posúva bližšie smerom k ústam a dokáže ho dostať von z hrudníka. Niektorí pacienti si tento prístroj zakúpili aj individuálne a majú ho doma. My ho budeme používať počas hospitalizácie,“ dodal. Spresnil, že odstránenie hlienu zo vzdialenejších dýchacích ciest zväčšuje kapacitu pľúc, keďže sa do miest upchatých hlienom dostane kyslík. „Aj mechanika dýchania sa zlepšuje,“ doplnil Joppa.

Na snímke nový prístroj Simeox s najnovšou technológiou na odhlieňovanie dýchacích ciest na Klinike pneumológie a ftizeológie UNLP Košice(pľúcna klinika) v Košiciach 23. júna 2020.
Foto: TASR - František Iván


Na Slovensku starostlivosť o pacientov s cystickou fibrózou poskytuje šesť zdravotníckych zariadení, v ktorých sú centrá cystickej fibrózy. V tom košickom v rámci UNLP sa lieči 23 dospelých pacientov z východného Slovenska. Na celom Slovensku je zaregistrovaných 336 takýchto pacientov, z toho je 201 dospelých a 135 detí.