Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Peľová sezóna tráv pokračuje a aj slabšie alergizujúcej pŕhľavy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy zachytili v Banskej Bystrici, Žiline a Bratislave.

Banská Bystrica 29. júna (TASR) – V uplynulom týždni na území Slovenska vrcholila peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosahoval už len nižšie koncentrácie. Informovala o tom v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy zachytili v Banskej Bystrici, Žiline a Bratislave. V ovzduší sa vyskytoval i peľ skorocelu a štiavu, v nižších hladinách aj bazy, agátu a lipy. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali veľmi vysoké denné koncentrácie. Výraznejšie stúpli tiež denné hladiny spór rodu Alternária.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna tráv pokračuje. Vyššie koncentrácie možno v najbližších dňoch očakávať na väčšine územia Slovenska, podobne ako pŕhľavy. V nižších hladinách sa bude vyskytovať peľ skorocelu a štiavu, ako aj ihličnanov z čeľade borovicovitých. Peľ agátu, bazy a lipy sa vyskytne v ovzduší tiež len v nižších denných koncentráciách.