Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 19. jún 2024Meniny má Alfréd
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji stúpol výskyt respiračných ochorení

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Brezno. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je v okrese Lučenec.

Banská Bystrica 18. júla (TASR) - Vzostup chorobnosti na akútne respiračné (ARO) a chrípkové ochorenia (CHPO) už v tomto čase nezvykne veľmi stúpať, no po týždňoch nízkeho výskytu zaznamenali epidemiológovia v Banskobystrickom kraji oproti uplynulému týždňu o tretinu vyšší výskyt respiračných ochorení.

"Naproti tomu počty chorých na chrípku opäť klesli na nevýznamný počet desať ľudí. Na pôvode ochorení sa podieľajú hlavne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom," konštatovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Celkovo v 29. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení lekárov evidoval banskobystrický RÚVZ 1144 chorých na ARO, čo je chorobnosť takmer 361 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v desiatich prípadoch, čo je chorobnosť vyše 3,15 osoby na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Brezno. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, najvyšší počet pacientov je v okrese Lučenec. Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasledujú najmenšie deti do piatich rokov a prázdninujúce deti základných škôl.