Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Ružinove pribudlo nové pracovisko pacientom na pľúcnej ventilácii

Na snímke z 22. apríla 2020 pľúcny ventilátor, ktorý posledných päť rokov pred svojou smrťou používal britský vedec Stephen Hawking, darovala jeho rodina nemocnici v Cambridgei, kde už medzičasom pomáha pacientom nakazeným novým koronavírusom SARS-CoV-2. Obdarovaná bola nemocnica Royal Papworth Cambridge Hospital, kde bol Hawking - slávny fyzik, kozmológ a matematik a jeden z popredných svetových teoretických fyzikov - opakovane hospitalizovaný. Celkovo nemocnica dostala od Hawkingovcov šesť veľkých vriec zdravotníckej techniky, ktorú fyzik používal a ktorá bola zakúpená z jeho finančných prostriedkov, napísal v stredu denník Daily Telegraph. Tento pľúcny ventilátor Hawkingovi zaobstarali v roku 2013 a používal ho až do svojej smrti 14. marca 2018. Foto: TASR/AP

Na území Slovenska fungujú štyri takéto zariadenia s celkovým počtom do 50 lôžok. Z toho bratislavské zariadenie má 21 lôžok.

Bratislava 3. júna (TASR) – V Ružinovskej poliklinike vzniklo nové oddelenie respiračnej intenzívnej starostlivosti Chronicare. Ako pre TASR uviedol projektový manažér Ivan Uhliarik, oddelenie je určené primárne pre pacientov, ktorých stav je po zvládnutí akútnej fázy stabilizovaný, ale napriek tomu vyžadujú dlhodobú starostlivosť a podporu niektorej zo základných životných funkcií, najčastejšie podporu dýchania. Výstavba stála dokopy približne tri milióny eur.

Uhliarik priblížil, že toto pracovisko vzniklo na základe naliehavých potrieb, ktoré prináša neustále sa zvyšujúci počet chronicky chorých pacientov vyžadujúcich dlhodobú ventilačnú a intenzívnu starostlivosť. "Vzhľadom na výrazný pokrok v medicíne a zdravotnej starostlivosti sa neustále zvyšuje percento pacientov, ktorí prežívajú poranenia alebo ochorenia, ktoré v minulosti viedli takmer výlučne k smrti postihnutého," komentoval.

Na území Slovenska fungujú štyri takéto zariadenia s celkovým počtom do 50 lôžok. Z toho bratislavské zariadenie má 21 lôžok. Neštátne zdravotné zariadenie má zmluvy so všetkými troma zdravotnými poisťovňami.