Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V spišskonovoveskej nemocnici prišlo vlani na svet 1583 detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia minulý rok dávali svojim novorodencom, patrili Natália, Sofia a Soňa. U chlapcov zase dominovali mená Sebastián, Samuel a Oliver.

Spišská Nová Ves 12. januára (TASR) - V nemocnici v Spišskej Novej Vsi sa minulý rok narodilo 1583 detí, pričom až 13 mamičiek si domov z pôrodnice odnieslo dvojičky. Chlapcov sa narodilo 815 a dievčat 768. "V našej pôrodnici priviedlo vlani svoje dieťatko na svet aj 37 mamičiek, ktoré boli pozitívne testované na ochorenie COVID-19. Tešili sme sa, že ani u jedného novorodenca sa nový koronavírus nepotvrdil," vysvetľuje primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Miroslav Výrostek.

Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia minulý rok dávali svojim novorodencom, patrili Natália, Sofia a Soňa. U chlapcov zase dominovali mená Sebastián, Samuel a Oliver. Nemocnica v Spišskej Novej Vsi má dlhodobo najvyšší počet pôrodov spomedzi všetkých nemocníc v sieti Svet zdravia. V roku 2018 ich bolo 1331, v roku 2019 zase 1464 a v roku 2020 až 1595.

"Počas minulého roku sa nám na oddelení podarilo vynoviť príjmovú a USG ambulanciu, ako aj pôrodné sály," doplnil primár. V prípade priaznivej epidemiologickej situácie plánuje oddelenie tento rok pokračovať v aktivitách, ako sú deň otvorených dverí a predpôrodná príprava. "Veľkú pozornosť tiež naďalej venujeme profesionálnemu laktačnému poradenstvu a do praxe chceme uviesť i nové nemedikamentózne metódy tlmenia pôrodných bolestí," dodal Výrostek.

Nemocnica ponúka mamičkám aj možnosť vytvoriť si spoločne s personálom individuálny pôrodný plán. Počas minulého roka boli konzultácie predovšetkým telefonické. "Zároveň bude čoskoro na webovej stránke uverejnený 'náš pôrodný plán' navrhnutý pre bezpečnosť rodičky a jej bábätka, ktorý pomôže budúcim mamičkám oboznámiť sa s priebehom pôrodu v našej pôrodnici a zároveň im ozrejmí naše obvyklé postupy a odporúčania," ozrejmil primár.