Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vo zvolenskej nemocnici opäť pustia k pôrodu sprevádzajúcu osobu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Vo zvolenskej nemocnici od konca septembra minulého roka platí zákaz návštev pacientov. Z preventívnych dôvodov trvá tento stav aj naďalej, aby sa medzi ľuďmi nešíril nový koronavírus.

Zvolen 18. januára (TASR) – Vo zvolenskej nemocnici v súčasnosti opäť pustia k pôrodu sprevádzajúcu osobu. TASR o tom v pondelok informovala Ivana Popluhárová, manažérka komunikácie skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí.

Podmienkou je negatívny PCR alebo antigénový test na ochorenie COVID-19. Ten by nemal byť starší ako 48 hodín. Test bude otcovi alebo inej sprevádzajúcej osobe urobený zdravotníckym personálom pred prijímaním rodičky na oddelenie podľa platného cenníka nemocnice. Otec či iná sprevádzajúca osoba, ktorá chce byť pri pôrode, musia dodržiavať prísne hygienicko-epidemiologické opatrenia. Nevyhnutné je tiež použitie ochranných pomôcok.

Pre šírenie nového koronavírusu nepustili k pôrodu sprevádzajúcu osobu od konca minulého roka. Trvali tak na dodržiavaní prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení s cieľom zabrániť šíreniu nákazy na pacientky a personál pracoviska.

„Ochorenie COVID-19 v problematike starostlivosti o ženu, matku a dieťa predstavuje nesporné riziká pre rodičku aj novorodenca, a tým mení liečebno-preventívnu starostlivosť. Imunitný systém tehotnej ženy je modifikovaný tak, aby plod ako imunologicky cudzie tkanivo v tele matky nebol odvrhnutý," uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia zvolenskej nemocnice Peter Molitoris. Ako dodáva, imunitný systém tehotnej ženy môže na prítomnosť vírusu zareagovať nepredvídavo a ojedinele.

Vo zvolenskej nemocnici od konca septembra minulého roka platí zákaz návštev pacientov. Z preventívnych dôvodov trvá tento stav aj naďalej, aby sa medzi ľuďmi nešíril nový koronavírus.