Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zdravotná starostlivosť v DFN Košice je obmedzená

Na snímke mamička s dieťatkom sú v izbe na Oddelení detskej onkológie a hematológie (ODOH) Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR - František Iván

Podľa primárky ODOH Viktórie Haluškovej počet detských pacientov stúpa a kapacity nepostačujú.

Košice 23. novembra (TASR) - Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice dlhodobo funguje v poddimenzovaných priestoroch, poskytovanie zdravotnej starostlivosti je tak obmedzené. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol jej riaditeľ Andrej Koman. DFN preto apeluje na zástupcov vlády a poslancov parlamentu, aby vyčlenili peniaze na plánovanú rekonštrukciu a nadstavbu nemocnice. Jej vedenie pripustilo, že časť lekárov by následne mohla prehodnotiť svoje výpovede. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii pre TASR uviedlo, že hľadá spôsoby, ako rekonštrukciu financovať.

Závažné technické nedostatky evidujú na viacerých oddeleniach. Nevyhovujúce podmienky sú najmä na oddelení detskej onkológie a hematológie (ODOH) a oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny (ONIM). Podľa primárky ODOH Viktórie Haluškovej počet detských pacientov stúpa a kapacity nepostačujú. Podobne je to aj v čakárni ambulantného traktu. "Ohrozujeme onkologických pacientov tým, že nevieme zabezpečiť hygienicko-epidemiologické štandardy," povedala.

Na snímke primárka Oddelenia detskej onkológie a hematológie (ODOH) Viktória Halušková otvára dvere na oddelenie ODOH po tlačovej konferencii, na ktorej zástupcovia Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice informovali o kritickej situácii v nemocnici. Košice, 23. november 2022.
Foto: TASR - František Iván


Z hľadiska veľkosti a komfortu nie sú vyhovujúce ani prenajaté priestory ONIM. Podľa jeho primárky Vandy Chovanovej tam okrem iného zatekajú steny a klimatizácia je nefunkčná. "Dodržiavanie hygienických noriem je na hrane," uviedla.

Problematický je tiež presun pacientov zo spádových nemocníc. "Primári denne zápasia s priestorom a časom, kam pacienta dať. Je to náročné. Lekár by sa mal venovať odbornej činnosti a zabezpečeniu kvalitnej zdravotnej starostlivosti, pritom bojuje so stavbou. Primári musia veľmi zvažovať, koľko detí a rodičov prijmú," dodal riaditeľ nemocnice.



DFN podľa jeho slov nezíska peniaze na uvedený stavebný zámer z plánu obnovy a odolnosti. Odhadované náklady predstavujú sumu 37 miliónov eur. Rekonštrukciu a nadstavbu považuje Koman za dôležitú. Pripomenul, že detská onkológia v Košiciach je pre východné Slovensko kľúčová.

MZ tvrdí, že sa zaoberá situáciou vo všetkých zdravotníckych zariadeniach a snaží sa zlepšovať podmienky v prospech pacientov, ich rodinných príslušníkov aj zdravotníckych pracovníkov. "O projekte rekonštrukcie detskej onkológie v Košiciach je rezort informovaný a spoločne s vedením nemocnice hľadá spôsoby, ako ho financovať," uviedlo MZ. Plán obnovy a odolnosti je podľa neho jedným z nástrojov financovania, ďalšími možnosťami sú eurofondy či kapitálové výdavky. "V tomto konkrétnom prípade zrejme pôjde o kombinované financovanie z Plánu obnovy a odolnosti SR a kapitálových výdavkov MZ SR," dodal rezort.

Jednou z požiadaviek lekárov DFN v súvislosti s aktuálnym štrajkom bolo aj zlepšenie podmienok pre hospitalizované deti a rodičov. Ak by došlo k vyčleneniu financií na rekonštrukciu, podľa Komana by "zásadným spôsobom došlo k ovplyvneniu rozhodnutia lekárov, aby stiahli alebo zmenili rozhodnutie k 1. decembru". Vo výpovednej lehote je v súčasnosti takmer polovica lekárov DFN Košice.