Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zdravotníci z bánovskej nemocnice mali od konca februára 580 operácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V nemocnici v rámci JZS lekárske tímy vykonávajú najčastejšie operácie v odbore ortopédia, či už ide o artroskopické výkony v kĺboch, alebo menšie operačné zákroky na ruke, prstoch, zápästí.

Bánovce nad Bebravou 26. mája (TASR) - Zdravotníci z nemocnice v Bánovciach nad Bebravou realizovali od skončenia poslednej vlny pandémie nového koronavírusu 580 operácií v rámci jednodňovej chirurgie. Najčastejšie išlo o artroskopické zákroky. TASR o tom vo štvrtok informovala vedúca sestra jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS) Andrea Kusá.

"Počet zákrokov v rámci JZS po skončení tretej vlny pandémie stúpol. Operácie sa vykonávali aj počas pandémie, ale v obmedzenom režime, za prísnych protiepidemiologických podmienok. Každý pacient pred operačným zákrokom musel absolvovať PCR testovanie na COVID-19," uviedla Kusá.

Po prvých výraznejších uvoľneniach protipandemických opatrení na konci februára v nemocnici až do štvrtka podľa nej vykonali 580 operačných zákrokov v lokálnej aj celkovej anestézii, najmä v odboroch ortopedická, chirurgická, cievna jednodňová zdravotná starostlivosť. "Naplánovať konkrétny operačný zákrok s potrebnými predoperačnými vyšetreniami je jednoduchšie, aj keď čakacie doby sa pre zvýšený záujem pacientov o operácie mierne predĺžili. Sú aj pacienti, ktorí pre odklad zákroku trpeli dlhšie bolesťami a zdravotný problém, ktorý nemohol byť operačným zákrokom eliminovaný, ich obmedzoval v bežnom živote," vysvetlila.

V bánovskej nemocnici v rámci JZS lekárske tímy vykonávajú najčastejšie operácie v odbore ortopédia, či už ide o artroskopické výkony v kĺboch, alebo menšie operačné zákroky na ruke, prstoch, zápästí.

Pacienti aktuálne nepotrebujú pred akýmkoľvek zákrokom absolvovať testovanie na COVID-19. Hygienické a protiepidemiologické opatrenia nemocnica aj naďalej v praxi uplatňuje. "V prípade potreby či podozrenia na ochorenie COVID-19 vieme pacienta otestovať antigénovým testom priamo u nás na pracovisku pri prijatí. Samozrejme, pacient s akýmkoľvek respiračným ochorením nemôže absolvovať operačný zákrok," dodala vedúca sestra JZS.