Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Žilinskom kraji sa začne očkovať látkou Nuvaxovid budúci týždeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celková kapacita na budúci týždeň je 635 osôb.

Žilina 14. marca (TASR) – Zdravotnícke zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) začnú očkovať proti ochoreniu COVID-19 látkou Nuvaxovid od spoločnosti Novavax na budúci týždeň. TASR o tom informovala Martina Remencová z kancelárie predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej.

Doplnila, že prvé dávky podajú v Oravskej poliklinike v Námestove, v Kysuckej nemocnici v Čadci, v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne, v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši a v Epidemiologickej ambulancii ŽSK v Žiline. Celková kapacita na budúci týždeň je 635 osôb. "Vakcíny sa objednávajú na týždennej báze na základe stavu čakárne a záujmu občanov. Zároveň predpokladáme, že na budúci týždeň by sa mala do očkovania zapojiť Hornooravská nemocnica v Trstenej," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

"Je úplne prirodzené, že aj vzhľadom na vážnu situáciu u našich východných susedov rezonujú v myšlienkach ľudí iné témy. Pandémia je však stále tu a je dôležité sa chrániť. Spustenie očkovania novou látkou je preto dobrou správou najmä pre skeptikov, ktorí odkladali očkovanie z dôvodu, že majú problém s vakcínami na báze mRNA, prípadne s vektorovými vakcínami," priblížila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

V ŽSK doteraz zaočkovali 347.216 osôb prvou dávkou, po takzvaný "booster" si prišlo 187.978 ľudí. V nemocniciach je obsadených 64 percent z celkového počtu reprofilizovaných lôžok, čo predstavuje 292 zo 455 miest. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 20 pacientov, dodala Remencová.