Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Košických zdravotníckych záchranárov podporia inšpektori prevádzky

Ilustračné foto. Foto: PZ SR v Banskej Bystrici

Inšpektori prevádzky disponujú vozidlami vybavenými zdravotníckou a prístrojovou technikou.

Košice 8. septembra (TASR) – Záchranná služba Košice (ZSKE) v rámci zvyšovania nárokov na kvalitu spustila tento mesiac pilotný projekt inšpektorov prevádzky. Ich úlohou bude poskytnúť posádkam pomoc pri mimoriadnych udalostiach, prispieť k vzdelávaniu záchranárov, ale tiež vykonávať prevádzkovú kontrolnú činnosť. Informoval o tom v utorok hovorca ZSKE Viktor Wurm.

V pilotnom režime zostane projekt do konca tohto roka. Hlavným cieľom je odbremeniť posádky od niektorých činností a poskytnúť im podporu v maximálnej miere.

„Inšpektori prevádzky majú pre nás zásadný význam z pohľadu manažmentu kvality, ale aj zabezpečovania situácií, ktoré pri zásahoch v teréne často vznikajú. Úlohy inšpektorov pokrývajú široké spektrum činností – počnúc dočasnou výmenou zraneného člena posádky cez konzultovanie špecifických situácií až po krízové rozhodovanie. Preto sme pozície obsadili troma špičkovými záchranármi s bohatými skúsenosťami," uviedol riaditeľ ZSKE Bystrík Mucha.

Inšpektorov prevádzky bude môcť využiť aj operačné stredisko pri situáciách ako náhla zástava obehu, bezvedomie či udalosť s hromadným postihnutím osôb. Slúžiť budú aj v role špecialistu prvého zásahu.

Záchranári ZSKE vyrážajú k prípadom z 57 staníc na území celého Košického kraja, v Prešovskom a Žilinskom kraji. V pilotnom režime budú pozíciu zastávať traja inšpektori, spomedzi ktorých každý má pridelenú svoju spádovú oblasť a príslušné stanice. Jeden z nich bude obhospodarovať 24 staníc v Košiciach a okolí a v Trebišove a okolí. Ďalší má spádovú oblasť Prešov a okolie, Margecany, Michalovce a okolie (17 staníc) a tretí pokryje 16 staníc v Poprade a okolí, v Martine, Vrútkach, Spišských Vlachoch, Nálepkove, Medzeve, Moldave nad Bodvou a Lipovníku.

Inšpektori prevádzky sa majú zameriavať aj na kontrolnú činnosť. Zároveň budú záchranárom v teréne poskytovať podporu pri mimoriadnych udalostiach, keď je napríklad potrebné nahradiť člena posádky alebo konzultovať špecifické situácie. Majú tiež riešiť prípadné konfliktné situácie a dohliadať na uplatňovanie protokolu súvisiaceho s pandémiou COVID-19. Do kompetencií inšpektorov spadá aj spúšťanie krízového plánu ZSKE či vzdelávanie vodičov – záchranárov. Inšpektori prevádzky disponujú vozidlami vybavenými zdravotníckou a prístrojovou technikou.