Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Zdychavku tečúcu cez Revúcu čaká v piatok čistenie

Čistenie rieky Zdychavky si na 20. apríla 2012 naplánovali pracovníci Národného parku Muránska planina a samospráva Revúcej. Foto: TASR/Ján Siman

Ako pre TASR povedal riaditeľ národného parku Milan Boroš, očistou prejde približne trojkilometrový úsek od Revúčky po ústie riečky do Muránky.

Revúca 19. apríla (TASR) - Čistenie rieky Zdychavky si na piatok 20. apríla naplánovali pracovníci Národného parku Muránska planina a samospráva Revúcej. Ako pre TASR povedal riaditeľ národného parku Milan Boroš, očistou prejde približne trojkilometrový úsek od Revúčky po ústie riečky do Muránky. Odpad budú zbierať v intraviláne mesta, kde obyvatelia Revúcej vidia rieku denne.

Na Deň zeme čistia rieky pracovníci národného parku každý rok. Tradíciu založili v roku 2004, no doteraz si vyberali úseky predovšetkým mimo mesta. "Čierne skládky na území Národného parku nachádzame na jar pravidelne. Odpad, ktorý ľudia odvezú do prírody na jeseň a cez zimu, väčšinou odstránime sami. Na niektoré skládky ale naše sily nestačia. Tam spolupracujeme so samosprávami. Do čistenia Zdychavky zapájame žiakov základných a stredných škôl. Vysvetľujeme im, prečo je dôležité udržiavať tok bez odpadu. Oslovujeme však aj dospelých dobrovoľníkov. Zo správy pôjde čistiť každý, komu to čo len trochu dovolia pracovné povinnosti. Upratať si okolie je pre nás totiž samozrejmosťou. Ísť dobrovoľne čistiť rieku, to je už vyššia úroveň uvedomenia si, kde vlastne žijeme. Robíme to preto, aby sme prírodu aspoň takú, aká je, mohli zachovať aj našim deťom," povedal Boroš.



Rieka Zdychavka preteká len cez územia troch obcí. Pramení v Zdychave, tečie cez Revúčku a do Muránky sa vlieva v Revúcej. Napriek jej krátkemu toku je plná odpadu, ktorého pôvodcami sú ľudia. "Mesto pri čistení rieky spolupracuje naplno. Zabezpečili sme odvoz odpadu, ale aj vrecia, do ktorých odpad vyzbierame. Čistiť pôjdem aj ja a ide s nami aj niekoľko pracovníkov verejnoprospešných prác," doplnil Ján Profant z odboru životného prostredia v Revúcej.