Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zelené plochy v areáli SPU v Nitre prejdú rozsiahlou revitalizáciou

Areál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou projektu bude tiež výsadba 23 vzrastlých drevín a založenie trvalkových záhonov, na ktorých bude vysadených 35.000 rastlín a takmer 52.000 cibuľovín.

Nitra 2. februára (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre bude aj v tomto roku rozvíjať zelené plochy vo svojom areáli. Plánuje pokračovať v projekte, ktorý pod názvom Zelená infraštruktúra začala realizovať už vlani.

V predchádzajúcej etape boli revitalizované a upravené plochy medzi hlavnou budovou univerzity a študentským domovom A. Bernoláka. "Projekt zahŕňa takmer 15.000 štvorcových metrov. Jeho obsahom bude rekonštrukcia exteriérových priestorov areálu SPU v okolí medziblokov a vnútorného námestia pri hlavnej budove. Práce v druhej etape budú zahŕňať aj vybudovanie spevnených plôch a nahradenie asfaltových chodníkov dlažbou s bezbariérovým a protišmykovým povrchom," uviedla riaditeľka Botanickej záhrady pri SPU Alica Beňová.

Ako doplnila, v rámci projektu pribudne nové parkové osvetlenie a bude inovovaný parkový mobiliár, ktorý budú tvoriť atypické lavičky, bodové sedenia, lehátka, stojany na bicykle a odpadkové koše. "Zelené plochy budú zakladané s ohľadom na dlhodobú filozofiu SPU a dôrazom na udržateľný rozvoj. Zamerané budú aj na podporu biodiverzity, opatrenia na zníženie dopadov zmeny klímy a usmerňovanie zrážkovej vody," pripomenula Beňová.

Súčasťou projektu bude tiež výsadba 23 vzrastlých drevín a založenie trvalkových záhonov, na ktorých bude vysadených 35.000 rastlín a takmer 52.000 cibuľovín. "Súčasťou budú tiež pochôdzne štrkové lúky s posedením a rekultivácia trávnatých plôch. Prípravné práce sa začnú už čoskoro. Plnenie projektu podporeného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja potrvá do konca roku 2023," dodala Beňová.