Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Železničiari si pripomenú výročie katedry jazdou v mimoriadnom vlaku

Na snímke zrekonštruovaná budova AR Žilinskej univerzity (UNIZA) v Žiline, archívne foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výročný vlak ukončí jazdu 1. októbra v Žiline okolo 18.00 h.

Žilina 29. septembra (TASR) – Pri príležitosti 70. výročia vzniku vypraví Katedra železničnej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity v Žiline (KŽD FPEDAS UNIZA) v piatok (30. 9.) z Prahy mimoriadny vlak. Podľa Adriany Valentovičovej z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA pôjde po trase Praha – Pardubice – Olomouc – Brno – Bratislava – Košice – Žilina.

Vlak bude tvoriť osem vozňov pre takmer 300 cestujúcich. "Stretnú sa bývalí absolventi, v súčasnosti už zamestnanci top manažmentu slovenských či zahraničných spoločností a partneri katedry železničnej dopravy. Najstarší cestujúci bude mať 90 rokov a najmladší cestujúci jeden rok. Medzi absolventmi katedry sú aj manželské páry, ktoré sa spoznali počas štúdia na vysokej škole v Žiline," uviedla Valentovičová.

Doplnila, že na území Českej republiky dopraví vlakovú súpravu najmodernejší rušeň Vectron a na území Slovenskej republiky nostalgické rušne múzea dopravy. "Teší ma, že na výročnú jazdu vlakom sa prihlásilo množstvo cestujúcich z rôznych krajín Európy. Budeme radi, ak na staničných nástupiskách stretneme ďalších fanúšikov. Výročnú jazdu priblížime prostredníctvom sociálnych sietí katedry," dodala koordinátorka podujatia Bibiána Buková.

Výročný vlak ukončí jazdu 1. októbra v Žiline okolo 18.00 h. Cestovný poriadok, zaujímavosti a aktuality nájdu záujemcovia na web stránke výročného vlaku vlak70kzd.uniza.sk.