Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Železničné modely zaplnia priestory Gelérie Mlyny

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na výstave budú zastúpené modelové železnice rôznych velkostí od tých najmenších v mierke 1:220 až po najväčšie v mierke 1:22,5 na rozlohe vyše 800 štvorcových metrov

Nitra 8. apríla (TASR) - Výstavu železničných modelov a modelových stolov pripravila Galéria Mlyny v Nitre. V termíne od 13. do 21. apríla budú môcť návštevníci galérie obdivovať nielen modelové železnice rôznych veľkostí, ale aj klasické železničné trate, modelové stoly predstavujúce železnice na Slovensku i v zahraničí či Lego mestečko. Výstava bude sprístupnená na troch podlažiach, informovala Petra Waldnerová z Galérie Mlyny.

Na výstave budú zastúpené modelové železnice rôznych velkostí od tých najmenších v mierke 1:220 až po najväčšie v mierke 1:22,5 na rozlohe vyše 800 štvorcových metrov. Súčasťou klasických železničných tratí budú stanice, tunely, jazerá, mosty a celková scenéria z rôznych oblastí. Návštevníci budú môcť vidieť aj úzkorozchodnú banskú železničnú trať, mestskú električkovú trať, modelový stôl s pohybujúcimi sa autami a vlakmi či ďalšie miniatúrne atrakcie. Časť modelových stolov predstaví stanice, ktoré sú vernou kópiou skutočných staníc alebo modely krajín, ktoré sú inšpirované skutočnými reálnymi zákutiami. Budú medzi nimi železničná stanica Nováky, železničná trať popri Balatone aj železnica zo švajčiarskeho vidieka.

Súčasťou výstavy budú dva stredne veľké železničné modelové systémy HO -analógové systémy a jeden veľký TT – analógový systém s dĺžkou od 15 do 50 metrov. Popri interaktívnej časti bude pre návštevníkov pripravená statická expozícia so vzácnymi expozíciami vlakov z rôznych štátov a rôznych časových období. Výstavu bude dopĺňať fotodokumentácia z histórie a zo súčastnosti Nitrianskej poľnej železnice.