Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Železničnú trať z Rimavskej Soboty do Poltára nahradí cyklotrasa

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Takmer 30 kilometrov železničnej trate je momentálne bez využitia.

Rimavská Sobota 6. októbra (TASR) - Nevyužívanú železničnú trať medzi Rimavskou Sobotou a Poltárom plánuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) upraviť na cyklocestu. Ako TASR potvrdil vedúci odboru regionálneho rozvoja BBSK Vladimír Laššák, za sebou už majú rokovanie so Železnicami SR, o prevode majetku bude musieť ale najskôr rozhodnúť vláda.

Takmer 30 kilometrov železničnej trate medzi Rimavskou Sobotou a Poltárom je momentálne bez využitia. Na trase sa nachádza jeden tunel a jeden mostný objekt. "Na generálnom riaditeľstve železníc sme sa tento týždeň stretli so zástupcami ministerstva dopravy. Konali sme na základe rozhodnutia vlády, podľa ktorého do konca marca 2013 železnice celú trať prevedú za jedno euro do majetku samosprávneho kraja," povedal Laššák.

Spolu s traťou dostanú priľahlé pozemky

Súčasný železničný zvršok by mal neskôr slúžiť ako cyklotrasa. Najskôr však bude potrebné odstrániť koľajnice a železničné podvaly. "Ešte uvidíme, ako s nimi naložíme, pretože podvaly dnes tvoria ekologickú záťaž. Ešte koncom tohto mesiaca sa pôjdeme pozrieť, v akom je to všetko stave. Keď budeme mať v rukách dokumentáciu, pripravíme štúdiu využiteľnosti a počkáme na európske výzvy. Spolu s traťou dostaneme aj priľahlé pozemky, kde by sme časom chceli dobudovať všetko, čo k takej cyklotrase patrí. Nateraz je o tom ale predčasné hovoriť, pretože ešte nevieme, aké zdroje budeme mať k dispozícii," dodal vedúci odboru regionálneho rozvoja Banskobystrického samosprávneho kraja.