Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Želiezovce si chcú vziať preklenovací úver na rekonštrukciu kaštieľa

Na snímke Esterházyovský kaštieľ. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vzácna pamiatka už roky chátra a radnici sa na jej opravu podarilo získať financie z Európskej únie.

Želiezovce 21. februára (TASR) - Mesto Želiezovce si chce vziať úver, ktorým plánuje zabezpečiť priebežné financovanie rekonštrukcie esterházyovského kaštieľa. Vzácna pamiatka už roky chátra a radnici sa na jej opravu podarilo získať financie z Európskej únie. Kým však prídu na účet, musí mesto nájsť peniaze na zaplatenie stavebných prác.

Ako informoval mestský úrad, pri financovaní projektu bude použitá forma refundácie. "To znamená, že všetky výdavky musíme uhradiť vopred a následne žiadať o preplatenie zahraničného partnera z Maďarskej republiky a na našej strane Ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Keďže administratíva žiadostí o preplatenie je časovo náročná, je potrebné vopred zabezpečiť finančné prostriedky a jedinou možnosťou je prijatie eurofondového úveru," uvádza sa v materiáli, o ktorom budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 24. februára. Výška úveru, o ktorom bude rozhodovať zastupiteľstvo, je 1.069.000 eur. Radnica pripomenula, že jeho prijatie nemá vplyv na úverové zaťaženie mesta.

Cieľom rekonštrukcie je renovácia kaštieľa, pôvodne letného barokového sídla grófa Jána Karola Esterhazyho, ktoré sa nachádza v strede parku Franza Schuberta, v tesnej blízkosti zámku Owl, domu Franza Sachera. "Kaštieľ sa momentálne nachádza v dezolátnom stave, a preto nie je sprístupnený verejnosti ani turistom. Stavba je uvedená na zozname prednostnej ochrany. Pozostáva zo štyroch krídiel v barokovom štýle. Mesto sa zameriava na renováciu celej strechy objektu a miestností v severovýchodnom krídle. Po rekonštrukcii strechy a severovýchodného krídla bude táto časť kaštieľa znovuotvorená, a teda prístupná verejnosti na návštevu," uvádza sa v zámere projektu na rekonštrukciu kaštieľa.