Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Zemplín zasiahlo zemetrasenie: Dotras mal magnitúdu 1,4

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Otrasy pocítili aj obyvatelia niektorých obcí v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné. Seizmológom zatiaľ prišiel jeden vyplnený makroseizmický dotazník z Nižnej Sitnice.

Košarovce 1. februára (TASR) - Na východnom Slovensku bolo v stredu (31. 1.) večer zemetrasenie s magnitúdom 1,4. Zasiahlo oblasť medzi obcami Košárovce a Jankovce v okrese Humenné. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay s tým, že ho zaznamenali o 22.35 h a bolo v hĺbke 4,6 kilometra. Išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia.

Otrasy pocítili aj obyvatelia niektorých obcí v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné. Seizmológom zatiaľ prišiel jeden vyplnený makroseizmický dotazník z Nižnej Sitnice. Starosta Ďapaloviec v okrese Vranov nad Topľou Ján Cmár pre TASR potvrdil, že nočné otrasy pocítilo viacero obyvateľov obce, ktorí ho kontaktovali.

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie s magnitúdom 4,9 a epicentrom v katastri obce Ďapalovce. Spôsobilo materiálne škody hlavne na rodinných domoch v niekoľkých obciach v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. V Ďapalovciach bolo do 7. januára zaznamenaných ešte 32 dotrasov tohto zemetrasenia, ktoré spôsobili ďalšie praskliny v rodinných domoch.