Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zemplínski hubári si už pochutnávajú na bedliach vysokých

Hubár Milan Chýrik (na snímke) našiel za svojou chatou na Zemplínskej šírave 35 exemplárov výbornej jedlej huby Bedľa vysoká (nesprávne: bedľa jedlá; lat. Macrolepiota procera).Táto huba patrí k najznámejším jedlým hubám Slovenska. Je to zároveň jedna z najväčších húb rastúcich na Slovensku, dorastá až do výšky 30–40 cm. Foto: TASR/Roman Hanc

Bedľa vysoká dorastá až do výšky 30–40 cm.

Michalovce 15. mája (TASR) - Z hojného množstva bedlí v lesoch sa tešia v týchto dňoch hubári na Zemplíne. V niektorých lokalitách nachádzajú vedľa seba aj desiatky hríbov.

Plný košík bedlí vysokých si doniesol domov v týchto dňoch hubár Milan Chýrik. Nazbieral ich na tradičnom mieste, a to v lese za svojou chatou na Zemplínskej šírave.

"Musím povedať, že po prehratom zápase našich hokejistov s Francúzskom, keď som mal zlú náladu, mi nájdené bedle urobili skutočne radosť. Našiel som ich na jednom mieste až 35," poznamenal vášnivý hubár.

Bedle skončia podľa jeho slov ako ináč - na panvici. M. Chýrik si ich zvykne pripravovať podobne ako rezne, obaľuje ich v múke, vo vajíčku a strúhanke a vypráža na oleji. S bohatou nádielkou bedlí sa chystá podeliť aj so svojimi priateľmi.

Bedle budú v nasledujúcich týždňoch pravidelnou súčasťou jeho jedálnička. "Zapršalo, tak nám bohato zarodili. V lese som nechal ďalšie bedle. Sú ešte malé, počkáme si, kým nedorastú."

Fotogaléria: Bedľa vysoká