Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zemplínčanov by pre PCB látky mohli odškodniť, vyplýva to z analýzy

Na archívnej snímke z 5. novembra 2021 nezabezpečené sudy s PCB látkami počas sanačných prác v bývalej ošipárni vo zvernici Orlova (areál Chemko Strážske). Foto: TASR - Roman Hanc

Hojsík tvrdí, že poškodené sú desaťtisíce obyvateľov. Získanie finančných prostriedkov na proces vymáhania odškodného zvažuje prostredníctvom crowdfundingu.

Košice 7. júna (TASR) – Existuje niekoľko možností odškodnenia obyvateľov regiónu Zemplín za ujmy zo znečistenia prostredia PCB látkami, vyplýva to z právnej analýzy vypracovanej tímom z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Koncom mája ju starostom a poslancom regiónu odovzdal slovenský europoslanec Martin Hojsík. Envirorezort pre TASR reagoval, že stojí na strane verejného záujmu a životného prostredia pri riešení environmentálnych záťaží spôsobených bývalým štátnym podnikom Chemko Strážske a jeho nasledovníkmi.

Právna analýza konštatuje, že na základe informácií o environmentálnej záťaži PCB látkami v dotknutom regióne existuje niekoľko druhov nárokov finančného, ako aj nemajetkového charakteru. Poškodení obyvatelia podľa nej majú právo na náhradu jednorazového odškodnenia ujmy v peniazoch na základe úpravy takzvanej ochrany osobnosti. "Právo na jednorazové finančné zadosťučinenie, na náhradu ujmy na zdraví v peniazoch a na náhradu za zníženie hodnoty majetku by si mohli poškodení obyvatelia uplatňovať nielen voči právnickým osobám, ale aj voči štátu - ak sa im podarí preukázať, že štát na úseku odstránenia znečistenia nekonal, hoci konať mal. Na základe dostupných informácií sa zdá, že by tento predpoklad mal byť splnený," spresnil Hojsík.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) v prípade okolia Chemka Strážske ide o kombináciu zlých rozhodnutí štátu a toho, že sa takéto látky vôbec vyrábali v blízkosti domov a tiež štát po ukončení výroby nesanoval envirozáťaže spôsobené výrobou.
Na archívnej snímke z 19. mája 2020 sprava minister životného prostredia SR Ján Budaj a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (obaja OĽaNO) si prezerajú provizórny sklad nezabezpečených sudov s PCB látkami v starej teplárni v zvernici Orlova (areál Chemko Strážske).
Foto: TASR - Roman Hanc

Envirorezort dodal, že možnosť finančného odškodnenia obyvateľov regiónu spomenuli Budaj a vtedajší minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) už pred dvomi rokmi. "Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude presadzovať, aby sa obyvateľom v oblastiach so znečistenou podzemnou vodou dotovala spotreba vody," uviedlo MŽP v pondelok (6. 6.).

Ministerstvo vnútra (MV) SR pre TASR reagovalo, že bude vyhodnocovať každú žiadosť v súvislosti s odškodňovaním obcí v danej veci v zmysle platnej legislatívy.

Hojsík tvrdí, že poškodené sú desaťtisíce obyvateľov. Získanie finančných prostriedkov na proces vymáhania odškodného zvažuje prostredníctvom crowdfundingu. "Pozrieť sa na to, či vieme zohnať právnikov, ktorí by sa do toho pustili, pobavili sa s nami o možných nákladoch, a potom skúsiť vyzbierať peniaze a prepojiť ich s ľuďmi," vysvetlil.
Na archívnej snímke z 5. novembra 2021 sanačné práce nezabezpečených sudov s PCB látkami v bývalej ošipárni vo zvernici Orlova (areál Chemko Strážske).
Foto: TASR - Roman Hanc

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, ako spoločnosť išla do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Skorodované sudy s týmto odpadom sa našli aj na susedných pozemkoch. Zneškodnenie PCB látok, ťažkých kovov a sanácia priľahlého územia v okolí Strážskeho a odkaliska Poša sa nachádza aj v programovom vyhlásení vlády. Prvú etapu sanačných prác v areáli Chemko Strážske ukončili vlani v novembri.