Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zemplínska knižnica vystavuje knihy a časopisy pre národnostné menšiny

Zemplínska knižnica v Trebišove vo svojich priestoroch ponúka pre návštevníkov a čitateľov knižnice zaujímavú výstavu kníh a časopisov pre deti a mládež národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Výstavu zapožičala BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave a v trebišovskej knižnici bude širokej verejnosti prístupná od 1. do 28. februára 2023. V Trebišove 2. februára 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Materinským jazykom, iným ako slovenským, hovorí na Slovensku 13 oficiálne uznaných národnostných menšín.

Trebišov 4. februára (TASR) - Zemplínska knižnica v Trebišove ponúka pre návštevníkov a čitateľov vo svojich priestoroch výstavu kníh a časopisov pre deti a mládež národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Knihovníčka Marianna Majcherová pre TASR uviedla, že výstavu im zapožičala Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave a v trebišovskej knižnici bude verejnosti prístupná do 28. februára.

"Výstava predstavuje a sprostredkúva širokej verejnosti tvorbu a literárne bohatstvo menšín, ktoré na našom území žijú a uchovávajú si svoj materinský jazyk, kultúru a národnú identitu. Je preto prirodzené, že národnostné menšiny, žijúce na Slovensku, si svoj materinský jazyk chránia ako vzácnu súčasť svojej identity. Ako dedičstvo predkov, ktoré odovzdávajú ďalšej generácii," upozornila Majcherová.



Materinským jazykom, iným ako slovenským, hovorí na Slovensku 13 oficiálne uznaných národnostných menšín - bulharská, česká, chorvátska, maďarská, moravská, nemecká, poľská, rómska, rusínska, ruská, srbská, ukrajinská a židovská. Autori výstavy k nim pridali aj vietnamskú národnostnú menšinu, ktorá sa o takéto oficiálne uznanie podľa Majcherovej už dlhší čas usiluje.

"Na výstave nájdete obrázkové knižky, povesti, knihy pre mládež, rozprávky či leporelá. A hoci sú písané v rozličných jazykoch, majú veľa spoločného. Deti čakajú aj pexesá, puzzle i tajnička a výstava je obohatená aj o knižky z fondu knižnice Bibiany," uzatvára Majcherová.