Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Protipovodňová ochrana Zemplínskej šíravy má aj medzinárodný charakter

Zemplínska Šírava Foto: TASR/Milan Kapusta

Zemplínska šírava je známou turistickou destináciou.

Michalovce 16. júna (TASR) - Zemplínska šírava, ktorú niektorí nazývajú aj východoslovenským morom, je 12. najväčšia jazerná plocha v Európe. Vybudovaná bola za účelom protipovodňovej ochrany v 60. rokoch minulého storočia. V tejto súvislosti má dokonca medzinárodný význam.


"V súčasnosti plní Zemplínska šírava významnú funkciu v oblasti protipovodňovej ochrany. V súčinnosti s poldrom Beša výraznou mierou prispieva k protipovodňovej ochrane Východoslovenskej nížiny s dopadom aj na Maďarsko. Na základe bilaterálnej medzinárodnej dohody je potrebné dodržiavať maximálny dohodnutý povodňový prietok v hraničnom profile medzi oboma krajinami,"
uviedol pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Nádrž je podľa jeho slov napájaná prevažne vodou z rieky Laborec cez prívodný kanál, ďalej ju zásobujú potoky hornej časti povodia Čiernej vody – Turanský, Viniansky, Kalužský, Klokočovský, Myslina, Kusínsky, Jovsanský a Porubský. Zachytávanie vody je prevenciou pred povodňami, no priehrada slúži aj energetikom. "V závislosti od potreby Elektrárne Vojany naďalej zabezpečuje nadlepšovanie prietokov Laborca v profile Vojany pre chladenie blokov elektrárne," vysvetlil Krno.

Zemplínska šírava je známou turistickou destináciou. Na jej brehoch sa nachádza sedem rekreačných stredísk - Biela hora, Hôrka, Medvedia hora, Kaluža, Kamenec, Klokočov a Paľkov, medzi ktorými premáva v sezóne výletná loď. Počas leta sa v nich konajú rôzne kultúrne a športové podujatia. Priehradu majú v obľube rekreanti, ale aj turisti, vďaka neďalekému pohoriu Vihorlat. Zvyknú sa tu však zastavovať aj milovníci dobrého vína. Prvé písomné zmienky o miestnej vinohradníckej tradícii pochádzajú z 13. storočia.

"Východná časť Zemplínskej šíravy, približne pätina jej plochy, je zároveň chránenou ornitologickou rezerváciou. Žije tu takmer sto druhov vodného vtáctva, z ktorých mnohé patria medzi vzácne a ohrozené druhy. Tiež je tu možné naraziť na ojedinelý druh vodnej korytnačky, ktorá je zákonom chránená," doplnil Krno.

Zemplínska šírava má najväčší retenčný objem a 2. najväčšiu zátopovú plochu z vodných nádrží na Slovensku. Vodná plocha je dlhá maximálne 11 a široká štyri kilometre. Hladina šíravy dosahuje na najhlbšom mieste výšku 14 metrov.