Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Zemplínske osvetové stredisko získava nový šat

Rekonštrukcia galérie je financovaná cez program Terra Incognita.

Michalovce 14. augusta (TASR) - Vo vnútorných priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska (ZOS) v Michalovciach je v týchto dňoch čulý pracovný ruch. Prebieha tam rekonštrukcia jeho galérie, ktorú financuje Košický samosprávny kraj (KSK) cez program Terra Incognita - Krajina nespoznaná.

Ako TASR informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková, ZOS sídli na území Michaloviec v historickej budove z roku 1911 postavenej v klasicistickom štýle. Objekt je v súvislosti s jeho revitalizáciou pre verejnosť momentálne uzavretý.

"Interiér samotnej galérie nikdy neprešiel komplexnou odbornou a plnohodnotnou rekonštrukciou, vždy to boli len nevyhnutné zásahy a úpravy. Mnohé materiály a pôvodné konštrukcie už preto stihol nahlodať zub času," poznamenala hovorkyňa s tým, že obnova galérie prinesie jej priestorom požadovanú kvalitu a atraktívny vzhľad.

V galérii sa momentálne pracuje na inštalácii novej dlažby s protišmykovým povrchom. V rámci rekonštrukcie prebieha zároveň oprava drevených konštrukcií dverí, na ktoré budú neskôr namontované nové kľučky. Súčasťou projektového rozpočtu je aj kúpa moderných panelov, presklených skriniek pre vystavované diela, 39 interiérových stoličiek, notebooku, ako aj nového projektora s plátnom.

Galéria bude po rekonštrukcii vybavená zároveň novým informačným panelom venovaným propagácii Košíc v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK), programu Terra Incognita ako aj Podvihorlatskej vinnej cesty tiahnucej sa od Vinného cez Zemplínsku šíravu až po obec Orechová v okrese Sobrance.

"Informačné centrum poskytne priestor aj podnikateľským subjektom regiónu za účelom propagácie svojich ubytovacích, stravovacích a športovo - relaxačných služieb," doplnila Bobríková.

Cieľom programu Terra Incognita je zvýšenie kvality služieb v oblasti kultúry a cestovného ruchu na území Košického kraja. KSK cez neho podporil v tomto roku 39 projektov v celkovej sume 500.000 eur.

Modernizácia galérie ZOS spolu s nákupom jeho nového vybavenia si vyžiada vyše 17.000 eur. Slávnostné otvorenie zrekonštruovaných priestorov sa uskutoční v septembri tohto roka.