Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žena pozitívna na kononavírus porodila v Leviciach zdravé dieťa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dieťa dostalo meno Patrik a narodilo s mierami 3950 gramov a 50 centimetrov.

Levice 2. decembra (TASR) – Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice Agel v Leviciach porodila v utorok (1. 12.) zdravého chlapčeka 19-ročná žena, ktorá bola pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19.

Dieťa dostalo meno Patrik a narodilo s mierami 3950 gramov a 50 centimetrov. Jeho mama bude musieť zotrvať v nemocnici päť dní, počas pobytu ešte absolvuje test na nový koronavírus. „Nemocnica bola na takýto pôrod pripravená, simulovaný pôrod pacientky pozitívnej na COVID-19 si zdravotníci vyskúšali už v auguste,“ skonštatoval primár oddelenia Gabriel Mančík.

Pacientku prijali na oddelenie v utorok s vedomím pozitivity na nový koronavírus. „Išlo o jej prvý pôrod, boli prijaté všetky protiepidemiologické opatrenia,“ uviedol primár. Všetci lekári i personál museli mať po celý čas ochranné obleky, rúško, štít, rukavice. V úvodnej fáze pôrodu musela mať ochranné rúško aj rodička a prísne sa dbalo o to, aby pri pôrode bolo čo najviac eliminované riziko možnej nákazy predovšetkým bábätka, ale i lekárov a sestier.

Pôrod sa napokon realizoval cisárskym rezom, matka aj dieťatko sú v poriadku. Podľa priania rodičky sme jej umožnili, aby mala bábätko po celý čas pri sebe, samozrejme, pri dodržaní preventívnych protiepidemiologických opatrení,“ povedal Mančík.