Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zhorenisko Palárikovho domu premenilo mesto na oddychovú zónu

Na oddychovú zónu premenilo mesto Čadca zhorenisko Palárikovho domu, ktorý zničil požiar v roku 2004 a zrekonštruovaný priestor sprístupnilo verejnosti. Čadca, 22. augusta 2013. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

O prístavbe domu, ktorú požiar čiastočne ušetril, rokuje mesto s rôznymi organizáciami.

Čadca 22. augusta (TASR) – Na oddychovú zónu premenilo mesto Čadca zhorenisko Palárikovho domu, ktorý zničil požiar v roku 2004 a zrekonštruovaný priestor dnes sprístupnilo verejnosti.

Na rekonštrukciu podľa primátora Čadce Milana Guru pôvodne vyčlenilo mestské zastupiteľstvo (MZ) 200.000 eur. „Verejnou súťažou sa podarilo znížiť cenu zhruba na 110.000 eur. V ťažkej ekonomickej situácii sme sa rozhodli zveľadiť tento priestor, aby sme sa nemuseli pozerať na ruiny a zhorenisko dlhé roky. Preto sme ho dali skrášliť a urobili z tohto priestoru pamiatku na Palárika, aj oddychovú zónu pre návštevníkov a občanov Čadce,“ povedal Gura.

Doplnil, že rekonštrukciou sa zlepšila priechodnosť medzi Ulicou 17. novembra a Palárikovou ulicou, ktorá je priestrannejšia. „Vybudovalo sa schodisko s bezbariérovým prístupom, pribudla fontána, nové verejné osvetlenie, plastika Palárikovho domu, ktorú vyhotovil akademický sochár Jozef Mundier. Obnovil sa kamerový systém. Súčasťou prestavby je aj inštalácia úplne nového informačného systému. Čadca je štvrtým slovenským mestom so špeciálnymi prvkami – presklenými svietiacimi infokioskmi,“ uviedol čadčiansky primátor.

Na margo histórie Palárikovho domu pripomenul, že v roku 1922 vznikol pri príležitosti stého výročia narodenia Jána Palárika nápad na výstavbu Palárikovej divadelnej dvorany. „V roku 1926 položili základný kameň. Budovu postavili zo zbierok a pôžičky miestneho odboru Matice slovenskej počas dvoch rokov. Premietali tu filmy, hrali divadlo, uskutočňovali sa telovýchovne a spoločenské akcie. Po roku 1949, keď došlo k zrušeniu Matice slovenskej, vzniklo kino Palárik, okresná knižnica a okresný osvetový dom. V roku 1960 prestavali hlavnú sálu na širokouhlé kino a v roku 1978 pribudla prístavba budovy pre sídlo Kysuckého múzea (jedine tú požiar čiastočne ušetril) a Malej scény. Dva roky po revolúcii bola budova vrátená miestnemu odboru Matice slovenskej. Potom sa stala trhoviskom pre tovar z Číny, kým ju v máji 2004 nezničil požiar,“ dodal Gura.

O prístavbe Palárikovho domu, ktorú požiar čiastočne ušetril, rokuje podľa neho mesto s rôznymi organizáciami. „Boli by sme veľmi radi, keby došlo k dohode. Aby sme spoločnými silami, mesto Čadca, ale aj štátne orgány, túto budovu mohli v krátkej dobe rekonštruovať a opäť ju sprístupniť,“ uzatvoril Gura.