Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Zhorený bufet pri Úhornej nahradila kontajnerová prevádzka s terasou

Na archívnej snímke požiarom zničená historická chata pri Smolníckom tajchu - Jazere Úhorná známa ako bufet v Smolníku, okres Gelnica. Foto: TASR - Diana Semanová

K požiaru historickej drevenej budovy v tesnej blízkosti jazera došlo 2. mája.

Smolník 2. augusta (TASR) - Na brehu jazera Úhorná v obci Smolník v okrese Gelnica pribudol kontajnerový bufet s terasou. Návštevníkom bude k dispozícii počas celej letnej sezóny a poskytne im služby občerstvenia. Prevádzka tak dočasne nahradí zhorený bufet. Kontajnerovú stavbu dostala obec do prenájmu od Košického samosprávneho kraja (KSK). TASR o tom informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).

Jazero Úhorná, známe aj ako Smolnícky tajch, je jednou z najstarších vodných stavieb na východnom Slovensku. Požiar túto návštevnícku lokalitu postihol pred začiatkom hlavnej turistickej sezóny. "Riešenie v hodnote takmer 9000 eur bude slúžiť všetkým návštevníkom Úhornej a zabezpečí tak, aby neprišli o zážitok z pobytu na tomto príjemnom mieste," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Prevádzku a plynulý chod zabezpečí občianske združenie FK Baník Smolník. "Prevádzkové hodiny bufetu prispôsobíme návštevnosti jazera a taktiež počasiu. Pôjde však o pravidelnú otváraciu dobu," povedal starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

Podľa jeho slov táto lokalita každé leto láka nových návštevníkov, ktorí smerujú prioritne práve k jazeru. Preto sa roky snažia o zveľadenie jeho okolia. Zrenovovali napríklad lodenicu a sprevádzkovali požičovňu člnov, vybudovali športové a detské ihrisko a organizujú tu niekoľko verejných podujatí. Kontajnerový objekt podľa neho nielenže nahradí zhorený bufet, ale celkovo udrží kvalitu poskytovaných služieb pre návštevníkov širšej lokality.

"Sledujeme správanie domácich turistov a návštevníkov nášho kraja, na základe čoho môžeme povedať, že nepoznané miesta, kde sa masový turizmus ešte nerozmohol, kde sa nečaká na lístky, na rezerváciu stola či vstup na atrakcie, sú stále vyhľadávanejšie. Smolník určite patrí medzi takéto lokality. Aj preto je dôležité tu rozvíjať a podporovať turistickú a návštevnícku infraštruktúru," dodala výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

K požiaru historickej drevenej budovy v tesnej blízkosti jazera došlo 2. mája. Budova, ktorá na tomto mieste stála už v období medzi rokmi 1910 až 1920, slúžila niekoľko rokov ako zázemie pre turistov. V chate mohli nájsť návštevníci občerstvenie, ubytovanie a verejné toalety. Obec Smolník vyčíslila škodu po požiari na 50.000 eur. Objekt chce obnoviť v čo najautentickejšej podobe.