Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žiaci školy umeleckého priemyslu pripravujú modely na maturitu

Študentky odevného dizajnu Školy umeleckého priemyslu pracujú na svojich maturitných prácach v Trenčíne v piatok 20. mája 2022. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Maturantka Dominika Skočáková si vybrala model na tému Stratená v čase. Inšpirovala sa hip-hopovým štýlom v 90. rokoch minulého storočia.

Trenčín 20. mája (TASR) – Šestnásť maturantov zo Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) v Trenčíne dokončuje svoje maturitné práce. Odevné diela budú obhajovať študenti odboru odevný dizajn pred maturitnou komisiou. Informovala o tom učiteľka maturitného ročníka Petra Pršová.

Maturanti si mohli vybrať z 15 tém, svoje diela si museli navrhnúť, vyrobiť strihy a zvládnuť zhotovenie až do finálnej podoby. Obhajoba práce pred komisiou je podľa nej už len vrcholom niekoľkotýždňovej prípravy. Každý maturant musí rozkresliť 30 figúr.



"Prezentovanie modelov bude na figurínach v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne pred maturitnou komisiou. Každý maturant bude mať tri modely, nie všetky budú vystavené počas maturitnej skúšky. Všetky modely predložia komisii aj na fotodokumentácii," priblížila Pršová.

Maturantka Dominika Skočáková si vybrala model na tému Stratená v čase. Inšpirovala sa hip-hopovým štýlom v 90. rokoch minulého storočia.

"Použila som 'šušťákovinu', väčšie strihy a jednoduchšiu farebnosť s oranžovými detailmi. Najťažšie na mojej práci boli vrecká. Nejako som to zvládla, uvidíme výsledok," povedala pre TASR maturantka s tým, že má ambíciu pokračovať v štúdiu na vysokej škole.