Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Žiaci SŠUP a gymnázia v Kremnici sa učia v kultúrnom stredisku

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Náklady na energie a vykurovanie bude hradiť zriaďovateľ škôl, ktorým je spoločnosť Swedish Education Group.

Kremnica 25. januára (TASR) – Štvrtáci Súkromnej školy umeleckého priemyslu (SŠUP) a Súkromného gymnázia v Kremnici sa opäť učia prezenčne. Dočasné priestory v mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) im od pondelka (23. 1.) poskytla samospráva. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.

"Práve pre štvrtákov oboch škôl vznikla veľmi náročná situácia, keďže hrozilo, že v tomto roku by nemohli riadne zmaturovať. Štúdium by sa im buď predĺžilo, alebo by museli prejsť na iné školy, tak ako to urobili žiaci nižších ročníkov," skonštatovalo mesto.

V priestoroch MsKS sa od začiatku týždňa vzdeláva 11 gymnazistov a 11 študentov SŠUP. Náklady na energie a vykurovanie bude hradiť zriaďovateľ škôl, ktorým je spoločnosť Swedish Education Group. V kultúrnom stredisku majú žiaci teoretické predmety, tie odborné študenti umeleckej školy absolvujú v dielňach v priestoroch školy, ktoré budú dokurované na potrebnú teplotu.

Študenti SŠUP a Súkromného gymnázia v Kremnici sa dištančne vzdelávali od konca novembra 2022. Budova na Ulici Pavla Križku, v ktorej obe školy sídlia, bola pre nedoplatky odpojená od plynu a priestory tak nebolo možné vykurovať. Podľa samosprávy by plyn v budove už mal byť zapojený.

Škola, ktorá vzdeláva umeleckých rytcov, kováčov, zlatníkov či dizajnérov, má v Kremnici dlhoročnú tradíciu. Swedish Education Group je zriaďovateľom SŠUP a súkromného gymnázia od roku 2011, budovu, v ktorej školy sídlia, vlastní Banskobystrický samosprávny kraj. Ten podľa svojho stanoviska na výchovno-vzdelávací proces v súkromných školách nemá vplyv a vo vzťahu k súkromnému zriaďovateľovi škôl vystupuje len ako vlastník budov.