Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žiakom predstavili možnosti štúdia dopravy a poštových služieb

Na snímke študenti a žiaci počas podujatia ŠTUDUJ DOPRAVU. Odborníci z dopravného sektora sa stretli, aby žiakom a študentom poskytli kariérové poradenstvo. Vo Vrútkach dňa 8. septembra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pre žiakov pripravili organizátori kariérne poradenstvo, odporúčania pre ich ďalšie študijné smerovanie aj výber povolania.

Vrútky 8. septembra (TASR) – Možnosti štúdia v oblasti dopravy a poštových služieb na stredných a vysokých školách predstavili vo štvrtok vo Vrútkach žiakom na podujatí Študuj dopravu. Podľa ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nominant Sme rodina) má štúdium dopravy budúcnosť, preto chcú motivovať mladých ľudí.

"Trendom je investovať do verejnej hromadnej dopravy. A keďže priemerný vek zamestnancov železníc nám z roka na rok rastie, budúci absolventi majú prakticky zaručené okamžité uplatnenie. Nielen na železniciach, ale napríklad aj v rôznych dopravných podnikoch," povedal minister dopravy.



Pre žiakov pripravili organizátori kariérne poradenstvo, odporúčania pre ich ďalšie študijné smerovanie aj výber povolania. "Čakali na nich ukážky povolaní v železničnej a cestnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra, dopravné kvízy a súťaže. Simulátor nárazu vozidla, prehliadka autobusu, kamióna, rušňa, okuliare simulujúce opitosť či modelová železnica," doplnil riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf.

Študuj dopravu je spoločným podujatím MDV SR, mesta Vrútky, Strednej odbornej školy dopravnej Martin-Priekopa, rezortných stredných odborných škôl, Žilinskej univerzity v Žiline a rezortných zamestnávateľov, vrátane železničných spoločností a vybraných regionálnych partnerov.