Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do nemocnice v Žiari nad Hronom dodali ďalšie vakcíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pacientom s ochorením COVID-19 v Žiari nad Hronom po novom pomáhajú aj špeciálne oxygenátory.

Žiar nad Hronom 13. januára (TASR) – V žiarskej nemocnici zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 minulý týždeň prvých 100 zamestnancov. V utorok (12. 1.) nemocnici dodali ďalšie vakcíny, vďaka ktorým bude možné zaočkovať 420 ľudí. Pre TASR to potvrdila komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

Vakcínu proti ochoreniu COVID-19 dostali v Žiari nad Hronom ako prví zamestnanci z prvej línie boja proti pandémii nového koronavírusu. „Vo štvrtok 14. januára budú zaočkovaní zamestnanci nemocnice v Banskej Štiavnici. Následne nemocnica plánuje zaočkovať ambulantných lekárov v regióne, zamestnancov dopravnej zdravotnej služby, personál Mammacentra sv. Agáty v Banskej Bystrici, zamestnancov lekární či domovov sociálnych služieb,“ uviedla Fedáková.

Očkovaciu látku nemocnica dostáva i uchováva v chladovom reťazci, po naskladnení vakcín je potrebné ich spotrebovať do piatich dní. Sieť nemocníc Svet zdravia tiež obstarala špeciálne striekačky s minimálnym mŕtvym priestorom, vďaka ktorým je možné z jednej ampulky aplikovať šesť vakcinačných dávok namiesto piatich.

Pacientom s ochorením COVID-19 v Žiari nad Hronom po novom pomáhajú aj špeciálne oxygenátory. Štyri prístroje v hodnote 25.000 eur pre nemocnicu zakúpili mesto Žiar nad Hronom, spoločnosti Slovalco, Nemak a nadácia ZSNP a Slovalco. Ďalší prístroj zakúpil darca, jeden obstarala aj sieť Svet zdravia. „Tieto prístroje zlepšujú okysličenie organizmu, zvyšujú objem pľúc na konci výdychu a zabezpečujú celkový komfort pacienta. Podstatne tak prispievajú k zlepšeniu starostlivosti o COVID pacientov,“ vysvetlila Fedáková.

V žiarskej nemocnici je aktuálne s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 28 pacientov, z nich dvaja potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie. Kapacita reprofilizovaných lôžok je 35 . V domácej karanténe je 21 zamestnancov nemocnice, ktorá na základe príkazu Ministerstva zdravotníctva SR poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. V areáli nemocnice naďalej pokračujú aj s bezplatným antigénovým testovaním obyvateľov. Od začiatku roka 2021 vykonali 1349 testov, pozitívny výsledok ukázali 96 z nich.