Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Žiar nad Hronom sa pridáva k štrajkovej pohotovosti ZMOS

Na archívnej snímke Peter Antal. Foto: TASR - Branislav Račko

Mesto už na budove mestského úradu stiahlo vlajku mesta na pol žrde a v rámci štrajkovej pohotovosti bude prioritne financovať kľúčové kompetencie miestnej územnej samosprávy.

Žiar nad Hromom 19. mája (TASR) – Mesto Žiar nad Hronom sa pripája k štrajkovej pohotovosti Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS). Jedným z konkrétnych krokov samosprávy v rámci štrajkovej pohotovosti bude i dočasné obmedzenie komunikácie s ústrednými orgánmi štátnej správy. Na sociálnej sieti o tom informuje primátor mesta Peter Antal.

"Aj mesto Žiar nad Hronom s nevôľou vníma návrhy ministerstva financií, ktoré sa negatívne dotknú rozpočtov obcí a miest v SR. Po dvoch rokoch zápasenia s dosahmi globálnej pandémie COVID-u sa dnes ťažko vyrovnávame s prudkým nárastom cien za odber elektrickej energie, nárastom stavebných materiálov či iných nákladov," uviedol Antal.

Mesto už na budove mestského úradu stiahlo vlajku mesta na pol žrde a v rámci štrajkovej pohotovosti bude prioritne financovať kľúčové kompetencie miestnej územnej samosprávy. Realizáciu prenesených kompetencií zabezpečí iba do obdobia, ktoré je finančne kryté štátnymi dotáciami. Na nevyhnutné obdobie tiež obmedzí komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy.

ZMOS vo štvrtok vstúpilo do štrajkovej pohotovosti pre aktuálne návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Pripravuje tiež celoslovenský ostrý štrajk, ktorý chce v prípade nesplnenia požiadaviek vyhlásiť po 30. júni. Podporu ZMOS-u vyjadrilo aj Združenie samosprávnych krajov – SK8, k avizovanému štrajku sa plánuje pridať aj Únia miest Slovenska.