Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žilina bude okresným koordinátorom pomoci vojnou zasiahnutej Ukrajine

Ilustračné foto Foto: TASR

Doplnil, že samospráva rešpektuje samostatné humanitárne aktivity subjektov či jednotlivcov v meste Žilina. No pre ich efektívnosť má záujem, aby boli koordinované, k čomu podniká potrebné kroky.

Žilina 28. februára (TASR) – Mesto Žilina bude okresným koordinátorom pomoci vojnou zasiahnutej Ukrajine. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka na seba v pondelok prevzalo koordináciu humanitárnych činností. Bude pri tom spolupracovať s iniciatívou Žilina pomáha Ukrajine, Ukrajinským komunitným centrom v Žiline i organizáciami v správe mesta.

Aktuálne sa v meste pripravuje pasportizácia ubytovacích a skladovacích priestorov. "Mestský krízový štáb zriadi Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine. K dispozícii bude pre občanov, ktorí chcú poskytnúť pomoc, či pre utečencov, ktorí pomoc potrebujú. Sme ochotní a pripravení pomôcť. Opäť sa ukázalo, že sa vieme v Žiline zomknúť a spojiť pre dobrú vec," povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Doplnil, že samospráva rešpektuje samostatné humanitárne aktivity subjektov či jednotlivcov v meste Žilina. No pre ich efektívnosť má záujem, aby boli koordinované, k čomu podniká potrebné kroky. "Slovenský Červený kríž na svojej internetovej stránke informuje, že objem materiálnej pomoci je momentálne naplnený. Rozsah potrebnej pomoci je momentálne len ťažko odhadnuteľný a bude ju treba veľmi dôkladne koordinovať prostredníctvom krízových štábov," podotkol hovorca mesta Žilina.

Ľudia, ktorí disponujú voľnými ubytovacími kapacitami na dočasné ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny, môžu podľa neho zanechať informácie na e-maile zilinapomahaukrajine@gmail.com. Alebo iniciatívu kontaktovať prostredníctvom skupiny "Žilina pomáha Ukrajine" na sociálnej sieti Facebook. Dopravný podnik mesta Žiliny bude v prípade potreby pomáhať s prepravou väčšieho množstva osôb či nadrozmernej batožiny, dodal Miškovčík.