Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci Červeného kríža distribuovali už takmer 6500 rúšok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Denne dokážu dobrovoľníci vyrobiť viac ako 200 rúšok v troch veľkostiach – dospelé, stredné a detské.

Žilina 3. apríla (TASR) - Dobrovoľníci Územného spolku Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) Žilina za dva týždne spolu s mestom Žilina ušili a nabalili 6477 rúšok pre 1737 domácností, záchrannú zdravotnú službu, detské oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline a zariadenia pre seniorov. TASR o tom informoval predseda ÚzS SČK v Žiline Peter Martinek.

Na výrobe, balení a doručovaní rúšok sa podieľa 23 dobrovoľníkov. "Mnohí prijali výzvu a zapojili sa doslova zo dňa na deň. Aj touto cestou im ďakujeme, že sa bez nároku na odmenu rozhodli nesedieť doma a prísť pomôcť. Šitím, strihaním, balením, rozvozom rúšok do schránok," uviedol Martinek.

Na dielňu podľa neho premenili učebňu prvej pomoci. "Pár šikovných rúk, nápad na viacero strihov, makety, látky, šijacie stroje od starých rodičov či z domu, gumičky a nite. Po pár dňoch sme dokázali ušiť rúška pre záchrannú zdravotnú službu, zariadenie pre seniorov i pre rodiny dobrovoľníkov. Spolu s mestom Žilina sme začali uvažovať o potrebe rúšok pre obyvateľov mestských i prímestských častí. Aby sme ich dokázali doručiť, dobrovoľníci začali rúška doručovať priamo do poštových schránok," vysvetlil Martinek.

Denne dokážu dobrovoľníci vyrobiť viac ako 200 rúšok v troch veľkostiach – dospelé, stredné a detské. "Paradoxom je, že ani jeden z nich nie je profesionálny krajčír. Mnoho dobrovoľníčok a dobrovoľníkov sa šijacieho stroja či obšívacieho stroja, tzv. overloku, chytilo až pri šití rúšok a naučili sa na ňom pracovať 'počas jazdy'," dodal predseda žilinského územného spolku s tým, že záujemcovia o rúško si ho môžu objednať na zilina.redcross.sk.