Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návštevníci DOD SHMÚ sa zoznámili s predpoveďou počasia

Deň otvorených dverí Slovenského hydrometeorologického ústavu v Žiline 21. marca 2014. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hydrológ regionálneho pracoviska SHMÚ v Žiline Marcel Zvolenský uviedol, že počas uplynulej zimy namerali najnižšie vodné zásoby v snehovej pokrývke od začiatku meraní v rokoch 1982/1983.

Žilina 21. marca (TASR) – Vznik predpovede počasia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) priblížil dnes návštevníkom Dňa otvorených dverí na regionálnom pracovisku SHMÚ v Žiline meteorológ SHMÚ Bratislava Pavol Beránek.

Podujatie pre verejnosť pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody považuje za dôležité. „Počasie predpovedáme pre ľudí, preto by sme im mali aj vysvetliť, ako sa to robí. V rádiu alebo televízii sa to nedá vysvetliť za pár minút, takáto akcia je na to ideálna. Osobný kontakt s ľuďmi a záujem o nich určite prispeje k popularizácii meteorológie, hydrológie a klimatológie. Myslím si, že to má zmysel, lebo sme tu pre ľudí,“ povedal Beránek.

Podľa vedúceho odboru Hydrologického monitoringu, predpovedí a výstrah SHMÚ v Žiline Ivana Macharu je témou Svetového dňa vody Voda a energia a Svetového dňa meteorológie Mládež a jej zaangažovanie sa. „Navštevujú nás triedy základných a stredných škôl i široká verejnosť. Majú možnosť oboznámiť sa s činnosťou hydrologickej služby a prvýkrát aj s predpovednou službou z meteorológie. Čo sa týka hydrológie, monitorujeme povrchové a podzemné vody v oblasti povodia Váhu. Záujemcovia môžu vidieť prístrojovú techniku pomocou ktorej sa merajú prietoky, spôsob ako sa meria snehová pokrývka. Čiže, prístroje, ktoré sú iba na SHMÚ,“ dodal Machara.



Hydrológ regionálneho pracoviska SHMÚ v Žiline Marcel Zvolenský pre TASR uviedol, že počas uplynulej zimy namerali najnižšie vodné zásoby v snehovej pokrývke od začiatku meraní v rokoch 1982/1983. „Z toho už aj vyplýva, že je nedostatok vody v pôde, a to má vplyv na vegetáciu. Sneh vyhodnocujeme na základe bodových meraní pozorovateľov. Z týchto meraní potom meriame výšku snehu a vodnú hodnotu. Vodná hodnota je dôležitá z hľadiska hydrológie, pretože je to voda, ktorá sa v jarnom období topí alebo vyparí. Zásoby počítame k významným nádržiam – Liptovská Mara, Oravská priehrada, Krpeľany, Hričov, Žilina a Nosice a zverejňujeme to aj na internetovej stránke,“ uzatvoril Zvolenský.