Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

S folkloristami stavali máj aj primátor Žiliny a predseda ŽSK

V Žiline na Námestí A. Hlinku stavali drevený zdobený máj. Nechýbal tanec a spev členov folklórneho súboru Rozsutec. Pri stavaní mája pomáhal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (vpravo) a primátor mesta Igor Choma (vľavo). Žilina, 30. apríla 2014. Foto: TASR

Na námestie prišiel folklórny súbor Rozsutec.

Žilina 30. apríla (TASR) – Niekoľkometrový máj dnes postavili na Námestí Andreja Hlinku v Žiline folkloristi zo súboru Rozsutec spolu so žilinským primátorom Igorom Chomom a predsedom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jurajom Blanárom.

Minuloročné obnovenie tradície stavania mája malo podľa Chomu medzi Žilinčanmi veľmi dobrý ohlas. „Vnímajú stavanie mája ako niečo z minulosti, čo obnovujeme a ideme v tradíciách našich otcov a starých otcov. Druhý ročník potvrdzuje, že to má svoj význam. Že Žilinčania takéto akcie potrebujú vidieť, chcú sa na nich zúčastniť. Je tu Folklórny súbor Rozsutec, muzika a myslím si, že každý sa cíti príjemne,“ skonštatoval Choma.

Predseda ŽSK si pri stavaní mája zaspomínal na mladé časy. „Keď som aj ja, vtedy ešte mojej snúbenici, teraz už mojej manželke postavil máj. Sú to krásne chvíle, keď si takto môžeme na to spomenúť. Obnovenie tradície je skvelá vec, pretože tento zvyk je podľa môjho názoru ešte stále zakorenený predovšetkým na dedinách. A mesto predsa len vždy žilo trochu iným životom. Pán primátor to dostal opäť do Žiliny a myslím si, že je to tu potrebné, pretože dnes je to aj prejavenie úcty našim predkom. A my by sme v tom mali pokračovať,“ dodal Blanár.