Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Mesto Žilina darovalo fakultnej nemocnici 10.000 jednorazových rúšok

Na snímke zľava riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek, primátor mesta Žilina Peter Fiabáne a medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bizík počas odovzdania humanitárneho daru mesta pre žilinskú nemocnicu. V Žiline 26. mája 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Denná spotreba rúšok je v nemocnici zhruba 1000 až 1500 kusov.

Žilina 26. mája (TASR) – Mesto Žilina darovalo v utorok žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) 10.000 jednorazových hygienických rúšok. Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho ide o jednu tretinu bezplatného daru, ktorý mesto dostalo od čínskeho partnerského mesta Čchang-čchun.



"Partnerské mesto nám poslalo 30.000 rúšok. Automaticky sme si povedali, že nezostanú v úrade, ale poskytneme ich žilinskej nemocnici. Zvyšné rúška rozdelíme do sociálnych zariadení v Žiline. Nielen mestských, ale vybrali sme aj tie, s ktorými mesto spolupracuje. Niektoré rúška idú do škôl, keďže sa otvárajú a tiež potrebujú rezervu pre mimoriadne situácie. A malú rezervu si necháme v úrade, aby sme vedeli pomôcť, keby sa situácia komplikovala," povedal Fiabáne.

Žilinská FNsP je podľa jej generálneho riaditeľa Igora Stalmašeka dostatočne predzásobená rúškami aj ostatnými zdravotníckymi pomôckami. "Rúška, ktoré nám darovalo mesto, si naozaj vážime. Napriek tomu, že už je ako keby po pandémii. Spomíname si najmä na dobrú spoluprácu v počiatkoch, keď mesto vystupovalo ako sprostredkovateľ. Pomáhalo nám s rôznymi darmi a pomocou, ktorú vtedy nemocnica potrebovala," podotkol Stalmašek.

Doplnil, že denná spotreba rúšok je v nemocnici zhruba 1000 až 1500 kusov. "Nemocnica doteraz dostala takmer 50.000 pomôcok, ako sú respirátory, štíty, rúška, dezinfekcie. Niektoré organizácie nám pomáhali aj s jedlom či ovocím. Dodnes spolupracujeme so Slovenským Červeným krížom," dodal generálny riaditeľ FNsP v Žiline.