Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žilina: Pacienti vo FNsP dostali na záver školského roka špeciálne vys

Na archívnej snímke Detská poliklinika FNsP v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa riaditeľa nemocnice Eduarda Dorčíka hodnotili správanie, statočnosť, spoluprácu s lekármi a sestričkami či výdrž s injekciou.

Žilina 30. júna (TASR) – Špeciálne vysvedčenia dostali na záver školského roka pacienti na oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Podľa riaditeľa nemocnice Eduarda Dorčíka hodnotili správanie, statočnosť, spoluprácu s lekármi a sestričkami či výdrž s injekciou.

Doplnil, že všetky deti dostali známku výborný, pretože si ju naozaj zaslúžili. "Koniec školského roka je pre deti, rodičov i učiteľov výnimočným okamihom. Preto sme chceli pre žiakov, ktorí zo zdravotných dôvodov museli ostať v nemocnici, pripraviť malú náhradu za oslavu, ktorú by inak strávili s kamarátmi v triede. A keďže máme u nás na oddelení skutočnú školu, pripravili sme pre nich aj reálne vysvedčenia," priblížil Dorčík.

V žilinskej nemocnici pôsobí už 97 rokov Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) pri zdravotníckom zariadení v Žiline, ktorá je organizačnou zložkou Spojenej školy J. M. Hurbana 36 Žilina. "Počas dlhodobejších hospitalizácií môžu pacienti pokračovať vo vzdelávaní v interaktívnej učebni na prízemí detského oddelenia alebo priamo na lôžku. V školskom roku 2021/2022 sa v ZŠ a MŠ pri FNsP Žilina vzdelávalo takmer 1000 detí – 355 mladšieho školského veku a 612 staršieho školského veku," informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Učiteľka ZŠ s MŠ pri zdravotníckom zariadení v Žiline Adriana Puchoňová sa venuje pacientom v rámci spoločného vyučovania v interaktívnej učebni Osmijanko alebo ich navštevuje priamo v izbách. "Denne absolvujeme maximálne tri vyučovacie hodiny a snažíme sa deti ľahkou i zábavnou formou posunúť v učive. Aby najmä pri dlhších hospitalizáciách veľa nezameškali a mali jednoduchší návrat do školy," uviedla s tým, že okrem učiva sa venujú tiež tvorivým aktivitám.