Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Parádny deň zbúra bariéry medzi zdravými a hendikepovanými deťmi

Foto: TASR/Pavol Remiaš

Medzi deti zavítajú paralympioničky Petra Smaržová, Lenka Gajarská, futbalový reprezentant Peter Pekarík a spevák Tomáš Bezdeda.

Žilina 29. mája (TASR) – Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí zorganizuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spolu so Spojenou školou na Rosinskej ceste v Žiline v piatok 1. júna štvrtý ročník podujatia pod názvom Parádny deň alebo šport nás spája, ktorého sa zúčastnia približne štyri stovky zdravých i hendikepovaných detí.

„Zdraví ľudia niekedy ťažko prijímajú medzi seba hendikepovaných a vnímajú ich ako rovnocenných partnerov. Preto oceňujem hlavnú myšlienku tohto podujatia učiť mladú generáciu už od detstva ako búrať bariéry a vzájomne si pomáhať. Verím, že deti sa dokážu napriek rozdielnostiam spojiť a vzniknú medzi nimi nové priateľstvá,“ skonštatoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Podstatou netradičnej akcie je podľa neho princíp tzv. opačnej integrácie.

„Zdravé deti sa zaradia a zapoja medzi zdravotne znevýhodnených žiakov, aby skúsili na vlastnej koži pocit, keby nemohli chodiť a napriek tomu by chceli behať. Aké to je, keď ich kamaráti nevidia a napriek tomu si chcú zahádzať šípkami či vystreliť z luku,“ pokračoval predseda ŽSK.

Medzi množstvom športových disciplín budú behy, rôzne vrhacie a hádzacie hry, stolný tenis, kolky ale aj jazda či basketbal na vozíku, Braillovo písmo, znakový jazyk, logické hry. V areáli zažiari olympijská pochodeň a medzi deti zavítajú paralympioničky Petra Smaržová, Lenka Gajarská, futbalový reprezentant Peter Pekarík a spevák Tomáš Bezdeda.