Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Žiline po dvojročnej prestávke ožijú Staromestské slávnosti

Na archívnej snímke podujatie 25. ročníka Staromestských slávností na Hlinkovom námestí v Žiline. Foto: TASR Erika Ďurčová

Program slávností sa začne vo štvrtok (16. 6.) o 11.45 h na Mariánskom námestí vystúpeniami žilinských materských škôl, základných škôl, základných umeleckých škôl a centra voľného času.

Žilina 26. mája (TASR) – Staromestské slávnosti v Žiline sa po dvojročnej prestávke, spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19, uskutočnia od 16. do 18. júna. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa remeselné trhy a kultúrny program tradične sústredia na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.

Doplnil, že program a sprievodné podujatia si pripravili aj záujmové združenia či kultúrne inštitúcie. Doprava na podujatie je zabezpečená aj mimoriadnymi spojmi mestskej hromadnej dopravy a autobusovými linkami prímestskej dopravy. "Staromestské slávnosti sa stali neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života Žiliny. Som rád, že po dvoch rokoch nútenej prestávky môžeme toto podujatie opäť zorganizovať. Pripravených je množstvo hudobných a tanečných vystúpení v podaní slovenských i zahraničných interpretov. Na svoje si prídu milovníci folklóru, džezu, populárnej či rockovej hudby, seniori i naši najmenší," povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Program slávností sa začne vo štvrtok (16. 6.) o 11.45 h na Mariánskom námestí vystúpeniami žilinských materských škôl, základných škôl, základných umeleckých škôl a centra voľného času. "Od Mestského divadla začne o 14.30 h púť mestom slávnostný sprievod a o 15.00 h dorazí na Námestie Andreja Hlinku. Primátor symbolicky odovzdá kľúče od mesta Mestskému divadlu Žilina, ktoré oslavuje tento rok 30. výročie a pokrstí sa almanach vydaný k výročiu," uviedol hovorca mesta s tým, že o 21.00 h ukončí program prvého dňa na Mariánskom námestí Polemic.

Sprievodným podujatím Staromestských slávností je 25. ročník slávnostnej akadémie Zboru Žilincov (15. 6.) o 16.00 h na Radnici mesta Žilina. "Na mestskom úrade sa o 13.00 h uskutoční vyhodnotenie súťaže Žilina - moje mesto a sprievodné podujatia budú pokračovať (18. 6.) v Rosenfeldovom paláci v Žiline," dodal Miškovčík.