Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Žilinský projekt moderných technológií si vyžiada viac ako 940.000 eur

Žilina, foto z archívu. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Hovorca mesta Vladimír Miškovčík uviedol, že mesto Žilina zrealizuje v rokoch 2021 a 2022 projektové aktivity vo viacerých oblastiach.

Žilina 29. júna (TASR) – Zavedenie moderných technológií do činností mesta, procesu rozhodovania, služieb, informácií a kontaktu mesta s verejnosťou sú ciele projektu s názvom Moderné technológie v meste Žilina. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si projekt vyžiada investíciu viac ako 940.000 eur a samospráva ho zafinancuje z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Doplnil, že mesto Žilina zrealizuje v rokoch 2021 a 2022 projektové aktivity vo viacerých oblastiach. "Pôjde najmä o reguláciu dopravy, lokálne environmentálne ukazovatele, smart manažment verejného osvetlenia, energetickú efektívnosť a zvýšenie úrovne bezpečnosti na verejných miestach. Projekt sa zameria aj na tvorbu a manažment verejných politík, k čomu má poslúžiť zber a vyhodnocovanie dát z viacerých systémov," uviedol Miškovčík.

"Smart technológie a inteligentné riešenia mnohé oblasti života v samospráve zjednodušujú a zefektívňujú. Veľmi ma teší, že Žilina ide cestou filozofie smart city. Riešenia, ktoré sme do projektu zapracovali, ľudia pocítia pri väčšej bezpečnosti na cestách, priechodoch pre chodcov i na uliciach. Mysleli sme ale aj na environmentálne aspekty a ochranu životného prostredia, ktoré budeme lepšie monitorovať cez meteostanice. V neposlednom rade nám realizované aktivity v projekte pomôžu lepšie zbierať a vyhodnocovať dáta, aby sme sa mohli v budúcnosti lepšie rozhodovať a napredovať," podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.